Sociala nätverktygen

Posted on maj 7, 2009

0


 

Nu har det gått nästans två månader sedan jag startade mitt Web 2.0 race. Vad har jag då fått för insikter.

Nå man kan säga att det finns väldigt många olika tjänster ute på webben. De som jag har tagit med i denna lilla studie har samtliga det gemensamt att de är gratis.

Det här mina bloggverktyg.

  www.blogspot.com Googles blogg, bra integration mot olika google konton
  www.wordpress.com Har lite mera möjligheter att bygga upp även som en tradionell webbsida.

Mina Nätverk

  www.facebook.com Här håller man kontakt med sina vänner och bekanta, kan även chatta med dem.
  www.linkedin.com Här håller man kontakt med sina affärsbekanta och kan gå med i intressanta grupper och få bra jobberbjudanden.
  www.plaxo.com Denna tjänst verkar vara mest för de som bara vill ha koll på bekantas kontaktuppgifter och inget annat.
  www.xing.com Här jag några bekanta, men detta nätverk är klart populärast i Tyskland, så vill man komma in på tyska marknaden är det nog fiffigt att satsa på detta nätverk.
  www.naymz.com Ett nytt nätverk, som vill att man skall rekommendera sina vänner , inget fel i det, men det gör att det tar mycket längre tid att bygga upp sitt nätverk, eftersom man tvekar lite att rekomendera någon som man inte känner speciellt bra.

Mikro bloggar

  www.twitter.com Max 140 tecken och det handlar mycket om att uppdatera sin status, vad man gör för tillfället. Finns kanske ett 40-tal ålänningar som twittrar.
  www.plurk.com Är lite som en blandning mellan Facebook och Twitter, verkar vara stort i asien och vill man få nya kontakter så är det här stället att vara på. Här är det inte många ålänningar J
  www.friendfeed.com Detta är nog forumet för de som gillar fotografier. Det är som en blandning mellan Twitter och Flickr.
  www.twitrx.com Samma som friendfeed, alltså microblogging och foton, bra applikation för Iphone/touchen. Dock inget stort nätverk.

 

  www.blip.fm En musiktjänst som är gratis och har ett bra utbud på musik, kanske inte så mycket svensk musik. Men har en snygg koppling till se olika sociala nätverken. En blandning mellan Twitter och Last.fm. Man kan vara en DJ och skicka låterna till nätverken.

Bokmärken

  www.delicius.com Bra tjänst för att hålla koll på sina favoriter/bokmärken som man vill förmedla till sina nätverk.
  www.twine.com Samma grundide som delicius, men här kan man även starta olika grupper och forum.

Bilder, fotografier, video och andra filer

  www.picasaweb.com Lägga in sina bilder och fotografier i album, som kan vara publika eller skyddade, bra koppling med bildspels möjligheter i blogspot.
  www.flickr.com Är den största och populäraste fotosajten, har själv inget konto där. Ser dock att många som kör på Friendfeed använder också Flickr.
  www.youtube.com Det är här de flesta sätter upp sina filmer.
  www.last.fm I detta nät verk kan man koppla upp sin mediaspelar och visa sitt nätverk vilken musiksmak man har
  www.slideshare.com Här kan man sätta upp sina powerpointar, keynotes så att nätverken kan htta dem, finns bra integrationer till LinkedIn och Blogspot.

Verktyg, chattar

  www.skype.com Ringa gratis och chata med sitt nätverk
  www.msn.com Chatta och hålla kontakt med sitt nätverk
  www.aidium.com En chatagent som man kan hålla kontakten både till Facebook och msn kontakterna
  www.tweetdeck.com Uppdatera stausarna och kontakta i twitter och facebook
  www.ping.fm Uppdatera status eller microbloggarna från ett ända ställe. Ping.fm kan man nå via mail eller skype och på det sättet uppdatera nätverken.

Övrigt

  www.wikipedia.org Sätta in artiklar i lexikonet
  www.doppler.com Visa dina inplanerade resor för nätverket
  www.wakoopa.com En sajt som kontrollera vilka program du kör på datorn och kommer även med rekomendationer om det finns nåt bättre program på marknaden, man kan även skriva kritik till olika program. Ganska mycket ungdommar och kreativa människor som samlas där.