To f:be or not to f:be, that is the question! Del I

Posted on november 27, 2009

2


Nu har jag använt facebook i över ett halvt år och har lite uppföljningar till mina tidigare facebook bloggar. Jag använder för tillfället inte facebook lika aktivt som tidigare, nu är det mera twitter, linkedIn och Google wave som tar min tid.

Många har börjat använda facebook, över 300 miljoner användare idag. Beteendemönster hos folk har ändras, många personer går in flera gånger per dag för att läsa, spela eller uppdatera sina statusar eller alltihop. De som mest ökar i mitt nätverk, är generetion som är 35 + och äldre. När jag gick med i mars 2009, var det ca 5 st, per årskull i ålands luceum, som var med i fb. I dagsläget har det mera än fördubblats. (Här finns grafen hur det såg ut i mars 2009) Bilden

nedan visar att största ökningen bland 35+ arna.
 

Frågar du en 20-åring i dag, så är hon eller han troligtvis med i facebook och har mellan 200 fb – 400 fb vänner.

Vad är då Facebook egentligen?
Det är ett nätverk, som bara de som har blivit medlemmar i kan använda. Det kostar ingenting att vara medlem. Det är bara att gå till facebook och registrera sig genom att välja ett användarnamn och lösenord. När man har fått sitt konto, så kan man välja att sätta in en profilbild på sig och sätta in personlig information om sig själv. Värdet i att vara med i facebook, är när man får vänner, som man har kopplade till sig.
Status:
Här skriver man sin kommentarer (om man känner för det), om vardagliga saker eller egentligen vad som helst. Måste ändå säga att det är väldigt rumsrena kommentarer, åtminstone i mitt nätverk.


Kommentarer:
Man kan kommentera vad andra har skrivit på sin status. Om man kommentarer är det för att skämta,(här har jag samlat lite kommentarer) men det kan också vara att man undrar om någon vill ha kattungar eller om någon är på väg till IKEA och kan köpa några smågrejer därifrån eller helt enkelt prata med någon.

Grupper:
Man kan vara med i olika intressegrupper, därifrån kan man få nyheter och evenemangstips och dessutom inbjudningar som man kan svara direkt om man tänker komma eller inte. Exempel på grupper med åländsk anknytningar som skickar inbjudningar Rockoff, Mariehamns Teaterförening och Stallhagen. I det bilden nedan visar en nystartad grupp som helt enkelt samlar de som bor på Åland.

Spel:
Det finns en mängd olika socialaspel som kan spela på facebook, de flesta är gratis, men man kan köpa till saker genom ”Makrobetalningar”. De populäraste spelen idag är Farmville och Maffia. Man kan antingen bli inbjuden eller söka upp dem och installera dem.


Chat:
Här kan man se om någon av ens vänner är inne i facebook och då kan man chatta med dem. Det innebär att ingen annan kan läsa vad man har skrivit. I bilden här, ser man vilka av mina vänner som jag kunde ha chattat med.
Meddelande:
Om personen man söker inte är inne i facebook, kan man skicka meddelanden direkt till personen.
Vad finns det för nackdelar om man inte är med?
  • Någon kan sno din identitet. Det innebär att de registerar sig med ditt namn och utger sig för att vara du. Har du ett unikt namn och en viktig position, kan detta ställa till ganska mycket. Dessutom kan du inte få facebook att ta bort profilen utan väldigt mycket besvär om de ens går med på att göra det?
  • Du kan finnas på facebook utan att du vet om det, förrutom exemplet ovan så kan man bli s.k. ”Taggad” i ett foto som någon bekant sätter in.
  • Du kan förstås även förekomma i olika kommentarer i folks status uppdateringar.
  • Man blir utanför social nätverk och förstår inte riktigt vad det handlar om utan.
Vad finns det för utmaningar om man går med!
  • Riktigt i början, kan det vara klokt att mest bjuda in vänner och se hur de gör. Man kan alltid skicka en tummen upp till någon och sedan när man blir varmare i kläderna börja kommentera.
  • Man bör tänka på vad man skriver i sin status eller kommentarer. Sunt förnuft helt enkelt. Allt man skriver, sparas och kan läsas av många personer, så att skälla ut sin chef eller något negativt om arbetsplatsen är kanske inte det fiffigaste. Vet även att arbetsgivare tittar på vad arbetssökande har skrivit på fb.
  • Det skickas en massa inbjudningar till olika spel och intressegrupper, man behöver inte acceptera alla dessa. Ofta vet inte ens den personen som har skickat den om att det gått iväg en inbjudan.
  • Vem skall man bjuda in och acceptera? Har man ett förhållande, kan expojkvänner och exflickvänner bli en frågeställning. Ens föräldrar, syskon och eller barn. Är man lärare blir ju förstås elever. Chef sina anställda och så vidare. Man kan även bestämma vilka, som kan se vad, återkommer om olika tips och trix i facebook senare.

Annonser