"Vem kan låna MIG en hammare ?"

Posted on mars 28, 2010

4


Denna triviala fråga är mitt försök att förklara vad som har hänt, med vår kommunikation de senaste årtusenden.

Denna fråga har inte förändras speciellt mycket under tidens gång. Man har frågat vänner eller bekanta. Förstås måste det inte vara en hammare man vill låna, det fungerar med vilken sak som helst. Nåväl defakto har det förändrats det senaste året, men innan jag kommer till det, en liten historisk genomgång.
Riktigt i början, blev det betydligt enklare att ställa frågan, när vi fick talspråket, man kunde fråga grannar eller gå till samlingsställen där folk fanns.
När skriftspråket kom ca 3 300 f.k. hjälpte väl kanske inte till så mycket, men då kunde man i alla fall skriva ett låneavtal eller sätta upp en affisch på torget och hoppas att någon som passerade läste det.
Sedan dröjde det till mitten 1400-talet när vi fick tryckpressar, men det var nog en för dyr process att trycka upp ett massutskick, för att få låna en hammare.
Man kan ju förstås tänka sig att man annonserade i en tidning. Det känns inte heller speciellt sannolikt.

På 1920-talet kom radion och då kunde man plötsligt använda ljud för att nå människor.
Tror väl att hittills har ingen använt radion, för att kunna få låna en hammare, samma gäller nog för TV’n, fast det har kommit lokalprogram och text-tv.
Internet då, som kom på 1990-talet. Där kan man hitta åtmistone tendenser av att bredda på antalet folk som man kan fråga. Då tänker jag på e-mail.
Jag tror dock att de flesta har tre kategorier av e-post kontakter:
  • affärsbekanta
  • kollegor
  • vänner

Nackdelen med mail, är bland annat att i början bytte folk mail adresser på löpande band och många använde dem sporadiskt.

Nuförtiden får man så mycket mail, så man tänker, jag skall svara på hans fråga senare och antingen glömmer man bort frågan eller så tänker man att han har redan fått en hammare.
Eller så svarar man att man har en hammare och de är 10 andra som svarar samma sak, för man har ingen koll på statusen i frågan.
Google då? Ja ni kan ju prova söka på ”Vem kan låna mig en hammare?”

Vart vill jag komma med detta, Jo nu har det skett en stor förändring i och med facebook och andra sociala medier. Eftersom jag kan få otroligt snabbt svar på min fråga i min facebook värld. Dessutom ser de andra att Nisse har redan sagt att han kan låna mig en hammare.
I facebook så har jag följande kategorier.
  • Bekanta
  • Släkt
  • Barndomskompisar
  • och andra som man har träffat på

Betydligt flera än till dem som jag har korrekta e-post uppgifter till och framför allt folk går oftare in och tittar på vad som har hänt i facebook, än kontrollerar sitt mailkonto.

Det här är bara en sak som har hänt efter att social medier har börjat påverka vår vardag.
13 Mars 2010 var en historisk dag eftersom http://www.facebook.com hade mera besök än http://www.google.com i USA. Och tänker man efter är det väl ganska vettigt att ens bekantskapskrets kan ge en mera relevanta svar som gäller mig personligen, än vad en faktabank kan göra.
PS Om man svänger på det att vi skulle prata med varandra som man söker i Google skulle det bli ganska konstiga samtal.
Exempel.
Jag – Hammare låna (49 200 träffar)
Han – ?
Jag – Hammare låna Åland ( 4 460 träffar)
Han – ?
Jag – Hammare låna Åland Mariehamn (315 träffar)
Han – ?
Jag – Hammare låna Åland Mariehamn idag (302 träffar)
Han – Jag har ingen hammare
Annonser
Taggat: