Vulkanaska och facebook

Posted on april 16, 2010

10


Min resa till Malmö via Köpenhamn blev ett litet äventyr. Föga anade jag att Facebook skulle ha en avgörande betydelse.

Onsdag morgon tog jag morgonflyget till Arlanda, åker ner till Köpenhamn och sedan vidare med tåg till Malmö för att deltaga i Nordic Gaming mötet för att bestämma tillsammans med mina kollegor från resten av Norden, vilka som blir premierade.

Torsdag morgon, Islands represetant säger att tydligen har en till vulkan till fått ett utbrott. Så hon blev orolig att hennes hemresa, skulle bli hotad. Samtidigt ser jag på Facebook att bekanta (Stefan Rumander) är i Köpenhamn över dagen. Efter ytterligare en timme ser jag att askan ställer till det för flygtrafiken i norra Sverige.
När klockan är 11:30 börjar jag misstänka att det kan även påverka Kastrup. Tar kontakt med Stefan vi säger att vi skall hålla kontakten.

Kl:13:00 ser det mörkt ut med flygtrafiken i Sverige. Tågen blir blixtsnabbt fullbokade. Skyndar mig till Avis och hyr den sista bilen som de hade(Toyota Avancis farmare), dubbelkollade med Stefan, om de hakar på med bilresan. Min kollega Suvi från Finland for till Kastrup för att försöka kolla status med Finnair. Kastrup webbsajt ligger nere, så därifrån fick man ingen info.
När jag fick bilen, så sökte jag upp en butik, där jag kunde köpa en mobilladdare och hållare, fick besked från airåland att planet kommer att starta mycket tidigare från Arlanda.

Kl15:30 Suvi ringer och berättar att man inte får någon information på Kastrup. Jag säger åt henne hoppa in i första bästa tåg till Malmö, hon hinner precis med tåget, som råkar vara samma tåg som Stefan och hans kollega är på.

Kl. 16:00 de kommer till Malmö tågstation. Vi hade fortfarande hopp att airåland skulle gå från Arlanda. Stefan hade bokat hotell vid Arlanda. I samma veva kommer SMS från SAS att våra flighter var inställda.

16:30 startar vi från Malmö. Inser att det inte är stor chans att det går nåt plan från Arlanda under morgondagen. Suvi försöker hitta hotellrum i Stockholm, medans hon pratar i telefon, så hinner dem nästans ta slut. Hon skriker från baksätet är det ok med ett dubbelrum. Ja eller nej. Självklart ja, så vi fick det sista hotellrummet i Scandic i värtahamnen.

Under resan mot Stockholm får vi bekräftat att Arlanda är stängt under morgondagen. Stefan försöker få hotell i Stockholm istället för Arlanda. Stört omöjligt.
Vi ser att fler och fler länder stänger ner sitt luftrum.

När vi närmar oss Stockholm kommer Stefans kollega Sara på den genialiska iden att istället för att lämna in bilen 22:30 i Stockholm, så släpper Stefan av Suvi och mig i Värtahamnen och sedan tar han bilen till sitt hotell i Arlanda. För förmodligen går det inte några Arlandaexpress om flygplatsen är stängd, dessutom kan det vara svårt att få tag i Taxi.

Stefan för bilen på morgonen till Avis och när han skall lämna in den, står många och trampar och vill hyra bilen. Stefan frågar om han skall städa ur den, nej det var bara att lämna den som den var.

Samtidigt hoppar Suvi och jag ombord på Silja Europa och känner att när Europa lämnar värtahamnen, nu har vi äntligen läget under kontroll. Tar morgonfrukusten i lugn och ro. Efter den sitter vi och slösurfar lite, när Suvi säger att alla tågen är fullbokade i Finland. Efter stund säger jag, förresten har du bokat tågplats till Tammerfors?
Hon stirrar på mig och säger någon finsk fras som förmodligen skulle aldrig passerat en biocensur.
Hon besöker tåg webbsida, den ligger nere, sedan provar hon ringa och det hon får som svar är typ Hyvä päivä och sedan bryts samtalet.

Otroligt vad det har påverkat vårt samhälle, när flyget blir utslaget. Alla andra kommunikationsätt blir förstås överbelastade. Allt från överfulla tåg till webbsidor och telefonväxlar som man inte kommer åt någon information. Måste sägas utan att haft Facebook, skulle jag inte ha vetat att det fanns ålänningar i trakten.

Hur gick det för Suvi, jo hennes man fick komma och hämta henne med bil. En tripp på 4 timmar, mycket men inte som min vän Fredrik Karlström, som har sin fru och barn fast i Paris. Han är på väg dit med bil för att hämta hem dem.

— Post From My iPhone