Krönika II – Vad är sociala medier?

Posted on maj 24, 2010

4För det första, tekniken är inte ny och egentligen inte fenomenet heller, att vara med i ett socialt nätverk på internet. Men det som har hänt, är att en mängd olika tekniker, tjänster och företeelser har samlats ihop på ett och samma ställe. Människor vill vara, där andra människor är.En viktig del i detta, är också hur ungdomar fungerar och tänker när de kommunicerar. De är uppväxta, med helt andra förutsättningar än vad vår generation är. Det är ju onekligen speciellt att den yngre generationen, lär den äldre att kommunicera. Vår generation lär våra föräldrar att använda mobil och dator och våra barn lär oss social medier.


Man pratar idag om generation X, Y och Z.Generation X (1960-1979), Generation Y (1980-1993) ”MTV-generationen”, uppväxta med att det finns dator och mobil i hemmen. Generation Z (1994-2010), ”Generation X:s barn”, födda med dator och mobil i hemmen. Man kan sammanfatta att Y och Z tänker annorlunda än vi. De är mycket duktiga på att utnyttja sina nätverk för att få reda på saker. De vill ha många saker på gång samtidigt. Helst ska de se på en film på datorn, chatta med någon polare på Skype, kollar vad kompisarna gör på Facebook, lyssnar på musik och gör läxorna, allt samtidigt.De tycker att tv är tråkigt, för där finns ingen är en dialog. Tv-bolagen är medvetna om detta och försöker skapa den känslan, genom att ha sms-omröstningar i så många program som möjligt.Nu är de första kullarna från generation Y på väg in i arbetslivet. Den första frågan åländska redare får vid arbetsintervjuer för långfart, är inte lönen utan finns det internet ombord på båten? För ungdomarna vill hålla kontakt med sina nätverk.

”Vårt samhälle har börjat urarta, mutor och korruption är vanligt, barn vill inte längre lydasina föräldrar och alla vill skriva en bok. Det är uppenbart att jordens undergång är nära.” (Assyrisk stentavla 2800 f.kr.)Mycket har ändrats, men ändå inte 🙂

Det social medium som mest tydligt beskriver detta fenomen, är Facebook. De har lyckats samla, inte bara små intressegrupper, utan väldigt många olika grupper, allt från släktingar, barn, farföräldrar, skolkompisar, folk som man har träffat på under sin livstid och arbetskamrater. Folk har hittat allt från sina bortadopterade barn till att identifiera tjuvar. I Facebook har man dessutom bra koll på vad som händer i sitt sociala nätverk. Ett praktiskt exempel på det, var bara för några veckor sedan, när den isländska vulkanen stängde ner flygtrafiken.

Sociala medier ser till att man får kontakt med väldigt många människor. De är transparenta. Man kan kalla det en mass(social)media lösning. Inte en monolog, utan en diskussion till många samtidigt, var de än är i världen. Den kan hjälpa en med olika privata saker, som har tidigare i praktiken har varit mycket dyrt, långsamt eller omständligt. Sociala medier har ändrat på hur vi kommunicerar, var vi kommunicerar, när vi kommunicerar och med vem vi gör det.

Nästa gång tittar vi närmare på Facebook.

 

 Annonser