Krönika V- 2004 slog bloggen igenom

Posted on juli 9, 2010

0


Fenomenet blogg började dyka upp redan i mitten på 90-ta- let. Justin Hall anses vara den första bloggaren och hon började 1994. Ordet blogg är en förkortning från engelskans ”Webblog”, som i sin tur kan översättas till Internet dagbok. Den som myntade ordet blogg var Jorn Barger [1997]. En blogg är en webbplats som innehåller periodiska publicerade inlägg eller dagboksanteckningar, som visar de senaste inläggen överst på webbsidan.

Det var också precis det, som bloggen användes till i början, men efter ett tag började man också använda bloggen som opinionsskapande forum, antingen som privatperson eller som representant för en organisation eller ett parti. Genomslaget för bloggen i Sverige, kom i december 2004. Det var också runt 2004 som den började fungera som dåtidens snabbaste mediaform.

Varför den slog igenom Sverige just då? Jo det var på grund av rapporteringen från Tsunamin, från alla drabbade svens- kar och andra nationaliteter. När andra medier och myndig- heter var långsamma med informatio- nen, så kunde anhöriga följa direkt med via olika bloggar, som startades upp i Thailand.

Om facebook, twitter och de andra sociala medierna har olika särinriktningar och intressegrupper för sina användare och besökare, så är det som kännetecknar Bloggen idag, att den är en media- central, där man samlar in, från sina olika sociala medier och man skriver mera djupgående artiklar och åsikter i sin blogg. I december 2007 räknade man att det fanns över 180 miljoner bloggare. I dag finns det siffror som visar att det startas upp nästans 200 000 nya bloggarsajter varje dag.

Det finns ett antal olika gratis bloggtjänster, för den som är intresserad av att börja blogga och de mest populära är wordpress och blogspot. För den som är mera avancerad användare är det wordpress som gäller. Bloggspott har på senare tid fått mera funktioner, så den fyller nog de flesta behov man har som bloggare. Min personliga favorit är dock tumblr. Den är den absolut mest lättanvända, kanske lite begränsande, men utmärkt för den som vill börja med kortare inlägg. Tumblr är som en mix mellan facebook och blogspot.
Min första kontakt med begreppet blogg var 2002 under CeBit mässan i Hannover. Jag hade mina funderingar, på vad skulle man ha för nytta av att följa folks vardag och dagboks tankar på internet. Hmm:) Själv har jag nu startat upp ett antal olika bloggar för olika ändamål. Jag har en som är mera av en privat karaktär för släkt och vänner och en som mera behandlar sociala medier .

Jag följer några bloggare som skriver om sociala medier. Jag går inte in aktivt till dem utan ser i mitt twitter konto, när de har skrivit något intressant. Och det är nog så man skall använda facebook och twitter som marknadsförare för sina saker som man vill sälja eller få fram sitt budskap på.

Hur ser det på Åland då. Det finns ett antal duktiga unga bloggare,som har många följare. Där bland annat en åländsk kille Lucas Gustavsson som har blivit framröstad som en av de mest intressanta modebloggarna på svenska. Det finns även ett antal mera eller mindre aktiva politiker som använder bloggen som opinionsmedel. Den som kanske har utnyttjat potentialen bäst av alla politiker är Frille Karlström. Han har knytit ihop facebook, twitter och sin blogg på ett bra sätt, som gör att man blir frestad av att läsa hans bloggartiklar.