Nu kan alla se var du är

Posted on november 5, 2010

1


I min nionde krönika tar jag upp geotaggning eller positionstjänster. Detta är nog det mest spännande området just nu. Det handlar om att checka in på riktiga fysiska platser via sin mobil. Det finns lite olika varianter på detta. I twitter kan man ta ett foto och samtidigt välja om positionen skall visas, var man har tagit det. Om man gör det, så kan läsaren klicka på en länk och så kommer positionen fram på en webbkarta. Detta kallas för att geotagga.

Det som har vuxit under senaste tiden är olika sociala media tjänster där man skall checka in var man är någonstans. De som är störst på detta område, just nu är Foursquare, Yelp, Gowalla och Loopt. Det som är gemensamt för dem alla, är att det gäller att skapa nya platser och checka in på så många ställen som möjligt. Gör man det, får man olika typer av belöningar och poäng. Det kan synas vara huvudsakligen ett spel, men det är inte riktigt sant, utan det finns ett klart syfte med detta. Det är här som positionstjänsterna kommer in i bilden.

Det innebär att när man checkar in på ett ställe, kan man få tips om andra ställen som finns  i närheten. Det betyder att det kommer att öppna upp en ny marknad för annonser som baserar sig på var någon är någonstans. Det är det logiska steget efter facebooks personliga annonser som baserar sig på vad man har för intressen. Det har gjort att även facebook har kastat sig in i leken och kommer att släppa sin Facebook Places tjänst under hösten i Norden, för att inte tappa fart och kontroll på annonsmarknaden.
Det som Foursquare har gjort möjligt är att man kan lämna meddelande på platser, som är riktade till utvalda personer. I praktiken betyder det att när man checkar in på ett ställe t.ex en lunchrestaurang får man ett personligt meddelande från frun sin att ta dagens sallad 🙂
I veckan så släppte foursquare tillsammans med Gifi en tjänst som gör att man kan lämna ”riktiga” pengar på ett utvalt ställe. Som t.ex att man checkar in på Nikolaj och när man gör det får man en present av en bekant som ger dig 3 € för de vill bjuda dig på Kaffe.
Ett kanske bättre exempel skulle vara att man kunde slippa lunchkupongerna genom att betala in pengar i förväg till sin virtuella restaurang och när man checkar in, så är lunchen betald.

På Åland, så finns det ett 30 talet användare i Gowalla och Foursquare. Där den senare har en klar dominans bland användarna från PAF. Jag själv är med i båda två och har väl inte riktigt någon favorit. Jag använder dock Gowalla mest och har runt 30-talet vänner där, mest ålänningar men även några andra som jag stött på bland annat en skåning som heter Anders.
Ett exempel på att världen är liten var i somras, när min dotter flög till sin släkting i Tyskland och hon måste flyga via Wien. Nåväl vi väntade på att få ett mess, när hon hade landat. Då kom det ett meddelande via Gowalla att just Anders satt på Wiens flygplats och väntade på att Stockholms planet skulle landa. Det plan som min dotter åkte med.

Det man borde tänka på när man är med i sociala medier, facebook och Gowalla att man inte skall skriva att man är bortrest en längre tid och att huset stort tomt. Det kan vara att utmana ödet.