Från talkoarbete till Wikileak

Posted on december 13, 2010

2


Jag har varit aktiv inom ungdomsföreningar och idrottsföreningar sedan jag var 9 år. Det var en självklarhet åtminstone på mindre ordet i början på 70-talet att man hjälpte till. Det gav också mycket tillbaka som gemenskap och känslan att vi uträttade något bra. En nedåtriktad trend började dyka upp i mitten av 90-talet att flera ideella organisationer hade och har svårt att engagera nya generationer till sin olika föreningar.

Så frågan är håller dessa frivilliga krafter att på att dö ut?

Man skulle väl lätt kunna dra den slutsatsen eftersom den äldre generationen kallar Generation Y för Generation Nollkoll och menar att de är lata, bortskämda och förstår inte speciellt mycket av livet.

Svaret är att de unga har bara bytt arena och är förmodligen minst lika aktiva som vi någonsin var. De huserar på internet i de mest skilda situationer.

Jag tänker ta upp några exempel:

 • WikipediaDet kanske hittills mest kända och respekterade är nog Wikipedia. Här sätter folk in artiklar, som sedan granskas av ett råd som antingen tar bort artikeln eller godkänner den. Bara på engelska finns det över 3,5 miljoner artiklar. Drivkraften är väl att synas i dessa kretsar. Kanske inte direkt ett renodlat ungdomsgäng som figurerar här. Lite rebeller förstås, som vill utmana de traditionella nationella encyklopedierna och som de lyckas ganska bra med dessutom.
 • youtube finns det en otroligt mängd med filmer. Det kanske mest farcinerande är alla dessa människor som lägger upp helt otroligt bra och pedagogiska instruktions filmer om hur man gör olika saker. Företagen är inte i närheten av så bra hjälp filmer. Man kan ju tycka att ett företag som Apple som är känt just för sina pedagogiska lösningar, men inte ens de är i närheten av dessa ideella människor, som lägger upp det gratis.
  Vad som driver dessa människor är väl uppmärksamhet, men även att de är trötta på att inte hitta bra saker själva och kanske hoppas att deras bidrag triggar någon annan att göra samma sak. Sedan tror jag också att det som man själv kan göra bra tycker man att är roligt att göra.
 • Att internet består mest av ostrukturerad data. Är förstås ett problem, men här finns en rörelse att börja sätta etiketter/taggar som beskriver ett dokument eller en artikel, så att man enklare skall kunna hitta dem. Det ser man tydligt på www.slideshare.com, www.delicious.com och liknande tjänster. Här är det ganska lätt att förstå drivkraften, eftersom man själv har nytta av att kunna hitta sina favoriter, så varför inte dela med sig av dem. Ett Win-Win läge.
 • PiratebayOvan nämnda exempel är väl rumsrena och inte så mycket rebelliskt. Då kommer vi till the piratebay där ungdomar delar med sig av bland annat filmer, bilder, musik, spel och programvaror. Drivkraften är förstås att kunna se filmer tidigare än andra och så vidare. Den äldre generationen ondgör sig över detta. Samma generation som spelade in musik på kassettband fast det var olagligt länge, innan musik industrin kom på att det kanske inte är en framkomlig affärsmodell att göra en massa människor till brottslingar.
  Det intressanta är att det finns undersökningar som visar att de som tankar ner mest musik från the piratebay, är även de som köper mest musik online !!!
  Det finns t.o.m människor som gratis översätter texter till outgivna filmer, så att de som vill se filmerna även kan få dem med ”subtext”.
  Problemet för många branscher som har saker som kan laddas ner på internet att deras affärsmodeller inte hänger med i service, pris och tillgänglighet. Inom IT branschen fick vi för redan 6-7 år sedan smaka på det när det började dyka upp s.k. Open source program på nätet.
 • Wikileak är väl det mest rebelliska som har hänt på mycket länge. Ett gäng likasinnade runt omkring i världen, skrämmer skiten ur en mängd regeringar runt omkring i världen. Med något som de flesta regeringar säger sig stå bakom yttrandefriheten.
  Fredrik Wass har en intressant blogg om ett liknande historiskt fenomen http://bisonblog.blogs.com/blog/2010/12/det-var-en-gång-ett-medielandskap.html. När aftonbladet kom till. Jag har själv lite reflektioner om wikileak i https://mazocialmedia.wordpress.com/2010/12/05/julian-assange-ar-var-tids-galileo-galilei/

Just yttrandefriheten tänker jag återkomma till i en annan blogg.

I den här handlar det mest vad som är drivkrafterna i denna nya era.

Dels en artikel från svenska dagbladet http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/bonuskramarna-pa-borsen-missar-malet_5800569.svd och en helt underbar tecknad film, som visar mycket överraskande samma fenomen som artikeln att drivkraften inte mera är pengar utan att man skall även ha roligt i sitt liv.