Facebook där man kan spela spel och störta diktaturer

Posted on januari 30, 2011

1


Facebook har inte bara ett ansikte utan många! Beroende på hur man använder facebook skulle den också kunna heta adressbook, namebook eller helpbook.

Ordet starkare än Svärdet

Jag skrev i min första krönika som publicerades i Ålands Tidningen Maj 2010 ”Håll i hatten – Sociala Medierna förändrar Världen” och det kan man med fog säga att börja hända den senaste tiden.
Det som började i Tunisien i mitten på december och som nu har accelererat till Egypten. Det som startade upp allting i Tunisien var att en person brände upp sig själv i protest mot den styrande makten. Detta spred sig i facebook och twitter, man kunde följa händelserna i twitter via #SidiBouzid långt före västvärldens massmedia började att reagera. Vill ni läsa mera detaljerat om händelsförloppet kan läsa Copyriot:s blogg.
Där slutade det med att presidenten blev avsatt.

Egypten

Revolutionen i Tunisien har även inspirerat andra länder med totalitära regimer. Det har gett hopp till innevånarna. Det som händer i Egypten är att det finns många bloggare som har beskrivit tortyr och andra fasligheter. De har ändå bara nått ut till en begränsad mängd läsare. Det är här som Sociala medierna kommer in i bilden som marknadsförings kanaler. Gnistan som satt igång allting var kombon av händelserna i Tunisien och en facebook aktivitet i Kairo. Det blev en lavin som var svår stoppad. Snabbt kom två stycken twitter taggar som folk kunde följa #25Jan och #Egypt. Makteliten försökte och försöker stoppa med alla medel kommunikationskanalen för folket. Först genom att stänga ner www.facebook.com och www.twitter.com.
Man kan även följa vad som skrivs om Egypten genom att gå till www.openbook.com och söka på t.ex Egypten.

Det hjälpte inte så mycket eftersom många använder tredjeparts program som tweetdeck och hootsuit med flera eftersom man inte behöver logga in till varken twitter eller fejjan för att kunna läsa och skriva statusar i dem.
Så nästa steg för myndigheterna var att stänga av internet totalt, men då var det för sent, folk övergick till traditionella kommunikationssätt att prata med varandra på gator och torg.

Facebook är bara trams

Dom som hävdar att facebook är bara till för att boosta egot och prata skit, har förhoppningsvis insett att SoMe verktygen kan användas till en hel del mera. För SoMe verktygen gäller precis samma sak som deras föregångare flygblad, radion och tv att det går att påverka opinioner, men denna gång har även folket kontroll över detta kommunikationsverktyg.

Vi har nog bara sett början av den Sociala Revolutionen som Sociala medierna fick som tittel för några år sedan, när man försökte förklara vad man kan göra med dem…

Länkar:
Taggat: ,