Nokia + Windows 7

Posted on februari 15, 2011

0


Lite tankar om Nokias dramatiska vägväl den 12 februari 2011.

Nokia har hamnat i en situation där de måste göra något dramatiskt. Om vi tittar på de olika möjligheter de har haft.

  1. Fortsätta med MeeGo.
  2. Byta operativ till iOS Apple
  3. Byta operativ till Android
  4. Byta operativ till Windows 7

I första alternativet att fortsätta med MeeGo som är ett samarbete med Intel, som har varit mycket försenat och det kostar otroligt mycket att utveckla det själva och inte ha någon annan telefontillverkare som använder det. Dessutom verkar det vara ljusår från de övriga i funktionalitet och främst användarvänlighet. Tyvärr är det ett ohållbart alternativ.

I andra alternativet med Apple, fast Nokia skulle vilja skulle använda iOS, skulle Apple aldrig gå med på det.

I tredje alternativet med android Googles operativ, skulle kunna vara ett alternativ, men Nokia skulle fått stora problem att sticka ut i den knivhårda konkurrensen med HTC, Samsung, Sony Ericsson och alla de andra telefonproducenterna.

I fjärde alternativet att börja använda Microsofts mobiloperativ Windows 7, verkar i första anblicken idiotiskt. Microsoft är ju inte direkt kända för att vara först ute med nya flashiga saker när det gäller operativsystem och de har en mycket blygsam % av mobilerna i dagsläget.
Men börjar man lite smaka på det, så finns det väl en stor fördel om de sköter det rätt och de borde vara en smidig synkronisering mellan Windows maskinerna och Mobilerna…
Om det är så att det är mycket smidigt att synka sina dokument, kalendrar, kontakter och några andra tjänster, så kan denna kombination fungera tillräckligt bra för många i arbetslivet. Då får de samma smidiga funktionerna som Iphone och mac användarna har. Dessutom är det många inom affärslivet som använder MS och har använt Nokia åtminstone tidigare.

Det som kan ställa till det är om är de många inom affärslivet som gått över till Android, har hunnit köpa på sig en mängd appar som de inte vill mista. Det får inte heller dra ut speciellt länge innan den första Nokia modellen med Windows 7 kommer.

Spekulation

Det känns ju som att det inte är en slump att de har tagit den nya VD från Microsoft, så man får hoppas att det redan då var starten för en Nokia med Windows 7, så att de kan släppa en mobil redan under kvartal 2. Om de lyckas med det, tror jag att de kan få en riktigt bra start och hämta tillbaka en del av sitt anseende. Drar det däremot ut på tiden, så har vi en ny Sony Ericson med en betydligt mindre andel Nokia användare.

Annonser
Taggat: ,
Posted in: Framtid, Funderingar