Google plus en Microsoft killer?

Posted on juli 1, 2011

9


Vem skall vara nervös  över google + eller skall någon alls vara det?

Nu har jag testat en del av funktionerna i Google + och helt klart saknar man en hel del funktioner som man är van med i facebook, som t.ex kalendern och alla integrationer mot twitter och andra 3:e parts lösningar. Där är det synd att inte youtube och google kalender är integrerade.  Google har dock en hel del tjänster som kan bli riktigt intressanta, när de blir integrerade som google docs med flera. Då kan det här verktyget bli en riktig Microsoft killer.

Men först, är det en facebook killer? Nej jag tror inte att det är någon större fara för facebook i nu! Dels för att folk använder det, trots allt mycket för nöje (spel), för att få hjälp på ett personligt plan och hålla kontakt med vänner och bekanta. Många har byggt upp ett stort nätverk och facebook fyller i stort sätt många människors behov och de ser därför inget större behov att byta. Jag tror att de är ganska få som orkar skapa listor och grupper för att hantera mera privata ärenden. Det är lite som med att skapa mappar i mail programmen, man skall vara ganska strukturerad för att göra det. Så därför håller man en personlig och ganska harmlös tillvaro i facebook.

Vem skall vara orolig då? Det första som slog mig och många andra är förutom diaspora helt klart Skype. Eftersom i Skype kan man ha multivideo konferenser, men då kostar det. Det kan de förstås ta bort, men då står du ändå kvar med bara en fristående videochat programvara. Microsoft köpte ju som känt Skype ganska nyligen…
Den andra saken som sticker ut är att man ”enkelt” kan skapa grupper i google + åtminstone mycket enklare och smidigare än i både facebook och i microsofts produkter.

Varför är detta ett hot mot microsoft då? Jo jag håller på att göra ett analys arbete för en större organisation som vill hitta ett verktyg för kommunikation dels mellan de olika organisationerna och internt. Problemet har varit att hitta en miljö/plattform som folk verkligen använder. Tror de flesta har varit med om ett större antal försök av internkommunikation på sin arbetsplats.
Det två självklara gratisalternativen som jag har sett nu, har varit antingen ett antal facebook grupper och/eller en LinkedIn grupp. Ingen av dem har varit klockrena. Kortfattat facebooks fördel är att man har mera funktioner och väldigt många är vana med gränssnittet än i LinkedIn, men saknat möjligheten med undernivåer med olika behörigheter i gruppen. I microsoft kan man skapa allt detta, men det krävs en hel del kunskap och arbete för att skapa det och kostar dessutom mycket pengar i licenser.

Så fördelen med Google + är att användarna ”känner” igen sig i facebook gränssnittet och om Google lyckas integrera google documents, kalendern och andra integrationer, så är det ett mycket intressant alternativ för intern kommunikation för väldigt många företag och organisationer.
När det gäller de större företagen så känns IBM’s strategi med Sociala media i kombination med BI som ett vinnande koncept.

Jag tror faktiskt att Google har en chans att lyckas denna gång, med en Social Media satsning!

Vad tror Ni ?

 

Taggat: