Facebook inbjudan, hur är det egentligen med svaret ?

Posted on december 4, 2011

3


Bakgrund

För några dagar sedan skrev Fritjof om de 4 dödssynderna när bjuder in till fest. Han belyste problematiken med när man bjuder in till en fest och folk på facebook svarar ja och inte dyker upp. Det blev en mycket livlig diskussion bland kommentarerna. Det gjorde att en annan bekant reagerade från sitt perspektiv och hade en livlig debatt på sin facebook sida där han tänker rensa bland sina 2 000 facebook vänner, eftersom han får så otroligt många inbjudningar per dag och gillar inte att det skall finnas ett måste på att svara på dem, för det hinner han inte med helt enkelt!

Vad är då problemet?

Om man tittar ur Fritjofs perspektiv, så förstår man bra att om ordnar en fest och skall inhandla mat med mera, så vill man kunna räkna med att folk menar det de skriver som svar på facebook inbjudan. Men man måste även fundera på om facebook är det bästa sättet att få bekräftade anmälningar på…

Problemet är att många tar facebook inbjudningar som något opersonligt, som marknadsföring eller att man skall komma och hjälpa till med någon talka av något slag. I min bekantas fall och för de som har många aktiva facebook vänner, så är risken att man inte ens ser inbjudningarna.
Orsaken att många ser det som mindre privat inbjudningarna på facebook kan vara att det är mera öppet gränssnitt och att många andra kan se det.

Konvertering

Mitt sätt att se på det, är att om man får ett:
JA betyder det KANSKE att man kommer.

KANSKE betyder NEJ, men vill vara artig och visa att man stöder eventet eller är tacksam att man fått inbjudan. Det kan ju även vara att man inte vet om man kan komma eller inte.

NEJ betyder ett definitivt NEJ. Det finns inte en chans att man kommer.

OBESVARAT = man kan ha missat det totalt eller så vill man inte ha något med saken att göra.

Hur skall man då göra?

Som det är nu kan man inte lita på att en inbjudan till en privat fest fungerar speciellt bra i det personliga och mera kommersiella facebook. Man skulle säkert få bättre respons i en grupp, men ändå är jag tveksam till konverteringsgraden.

Jag använder istället Twtvite där man kan anmäla sig via både facebook eller twitter. Min erfarenhet är att där använder folk Ja för Ja, mera som man gör i det analoga livet helt enkelt. Orsaken kan vara att det känns mera privat eller riktad.