Har Åland nått taket när det gäller antalet facebook medlemmar

Posted on december 19, 2011

1


Min twittervän Michael Jansson har gjort en undersökning av facebook användandet på Åland. Den åländska facebook populationen

Han får fram att antalet är lite över 11 000 åländska facebook användare.  Om man räknar med att det finns 28 500 innevånare på Åland, så skulle det innebära att det är ungefär 41,8 % facebook användare. Den siffran känns trovärdig om man jämför med andra nordiska områden.
Problemet är att Åland inte räknas som ett eget land fullt ut på facebook, för väljer man Åland som land får man bara 80 facebook användare!  Det som är tråkigt är att när man går till SocialaBakers som har sammanställt facebook statistik, så är det den siffran som används.

Jag har skickat ett tweet till @socialbakers för att uppmärksamma dem om problemet.

Siffran 11 920 riskerar att ha med skärgårdsbor från finska sidan med i antalet eftersom den räknar 80 km i radie från Mariehamn. Dock tar den inte med från Sverige eftersom Finland är huvudkriteriet i filtret.

Har vi nått taket då i antalet facebook användare på Åland. Här är Michael intervjuad av ålandstidningen i tidningen finns en längre artikel och där frågar reporten om vi nått toppen av användandet. Michael tror att det kan öka lite till. Jag tror dock att vi inom några år har närmare 18 000 facebook användare på Åland. Det är väl främst två orsaker till det.

Orsak 1

Andra öars facebook användandet. Om man tittar  på hur stor procent användare det finns i både Island och Färöarna, så ligger vi ganska långt efter dem och antagligen använder de facebook som ett hjälpnätverktyg som en stor del av vi ålänningar också har börjat att göra. Island har nästans 70% användande grad…

Orsak 2

Allt tyder på att facebook håller på att bli ett ”internet” i Internet. Det vill säga att man kommer att kunna göra mera och mera saker från samma plattform och eftersom man som människa är bekväm av sig så kommer fler och fler att se nyttan med facebook. Självklart finns det saker som kan kasta omkull det, antingen en ny tjänst som är bättre eller att de gör ett stort misstag som upprör användarna. När det gäller nya konkurrenter så ser jag ingen just nu som skulle kunna hota facebook, för de är snabba på att sätta till nya funktioner som konkurrenterna hittar på och då finns det egentligen inget skäl att byta. Kan de göra användarna upprörda ? Jo absolut, men så mycket att man skulle sluta använda fejjan. Om folk skulle rösta med fötterna, när de är missnöjda med en IT tjänst skulle Microsoft bara vara en bråkdel av vad de är idag:)