Året som gick

Posted on december 26, 2011

0


En av mina nya twänner under 2011 Truly Therese skrev en bloggpost om året som gick och det känns vettigt att skriva en kortfattad sammanfattnig över 2011.
Det var en omvälvande upplevelse att få lära känna och träffa så många nya intressanta människor, speciellt via twitter.

JANUARI

Jag hade på allvar satt mig in i hur Twitter fungerade och började aktivt följa mera spännande personer på twitter.
Sista Januari 2011 följde jag  386 personer och hade 343 personer som följde mig. Jag hade skickat 1 514 uppdateringar.
Jag blev även mycket nyfiken att testa en gammal dröm att ha ett radioprogram. Jag fick klart med steelfm att köra 10 program om Sociala Medier. En intressant utmaning. Självklart följde jag med spänning upproret i Egypten som startade den 26 januari.

FEBRUARI

Första gången jag fick inblick vad den fjärde statsmakten kan göra mot den tredje statsmakten och då tänker jag på #kkgate där den twittrande kommunchefen Mathias Jansson och ”kampen” med Katrineholms Kuriren.  Mathias var sedan min gäst i mitt radioprogram.
Jag hade även Sociala media föreläsning för det åländska centerpartiet.

MARS

Världen skakas av Tsunamin och kärnkrafts olyckan i Japan. Överlevande hittar varandra med hjälp av facbook, twitter och Youtube.
Det är också denna månad som  drar jag igång mitt Mazens Someringar på radio Steelfm. Min första radiogäst är Laura Johansson från Pargas som nog var den första av mina tvittervänner som jag träffade öga mot öga.

APRIL

Direkt i april så ordnade vi en minnesmatch i innebandy för att hedra min gode vän Sebastian Södergårdh. Det blev en mycket lyckad tillslutning och vi kommer att göra det till en årligt återkommande händelse.
Jag hade radiogäster som Elwira Kotowska, kommunchefen Mathias Jonsson, Internauten Joakim Jardenberg och Journalisten Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter
Av en slump började jag att direktsända Sleipners hästtävlingar via Bambuser. Min fru var i kafét och ville följa tävlingen i ridhuset, så jag satte dit mobilen och började streama med hjälp av Bambuser. Jag kopplade en dator till TV´n i kafét och hon kunde följa tävlingen. Detta utvecklade sig till att bli regelrätta sändningar under april och maj.

Det blev också nu som Åland fick en egen region på Twittertoppen i Sverige.

I slutet på april var det dags att sålla fram vilka som skulle fick pengar till att tillverka en speldemo Nordic Game program. Pristagarna
Då träffade jag även @ninaboel för första gången, nu hör det till rutinerna att ha en kort tweetup med henne när jag är i Malmö.

MAJ

Bin Laden hittas och dödas och @ReallyVirtual som av en slump twittrade om attacken, fick otroligt många följare på kort tid. ÖVer 100 000 på ett dygn.
Mitt radioprogram nalkas sitt slut och läraren Anna Malmberg och Sociala media gurun Niclas Deeped Strandh avlslutar mina 10 program.

Jag direktsänder ÅM i dressyr och hopp tävlingarna med Bambuser, men nu har jag inskaffat mera hårdvara och kan ha grafik med i sändningarna.
VM guldet för Finland fick en extra krydda i och med att man kunde twittra i realtid med en massa människor. Det skapade även en debatt på facebook om vem ålänningarna ”bör” heja på…

JUNI

Var på Johan Langes boksläpp i Stockholm, Luck konceptet. Mycket trevlig tillställning, träffade för första gången några av mina twänner, som Anna-Lie LokkoJeanette Fors-Andrée, Christan Dahlqvist med flera.
I Alandia Cup var min mellersta dotter Alicia med. Det är en stor turnering för 11 åringar i fotboll på Åland. En stor upplevelse för henne.
Google + smyg lanserades i slutet på Juni. Mina första tankar om Google+

JULI

I början av månaden var familjen på husbils semester i södra Sverige, huvuddelen av tiden var på Öland och i Skåne. Jag passade på att träffa @infomastern när vi var i Trelleborg. Det är lite humor att vi har gått i parallellklass i Mariehamn utan att vi egentligen visste om varandra förrän vi träffades på twitter.
Det var under denna resan  som jag slog mitt personliga rekord i foursquare. 353 poäng.
I slutet av månaden kom Breiviks vansinnesdåd på ön Utöya. Där kunde man följa och diskutera händelsen, mycket bra på twitter.
Min äldsta dotter Victoria konfirmerade sig den 24 juli.
Blixten slog ner ett 100-tal meter från oss i hästhagen och bara några minuter före hade min hustru varit i hästhagen och gett hästarna mat. Lite för nära ögat för att det skulle kännas riktigt bra.

AUGUSTI

Jag var till Kaj Arnös hem i Nagu för första gången. Han ordnade en unconferens för ett mindre antal personer. Det blev embryot till #anksome som kommer att gå av stapeln den 3:e mars 2012 i Helsingfors.
Det var även premiär för SSWC för min del. En mycket speciellt upplevelse. [ Nu vet jag även hur mina twänner luktar ]

SEPTEMBER

Mycket av denna månad går åt till Ökampen. 1 September börjar tryouten och finalen sker 30 dagar senare.
Jag bestämde mig med kortvarsel för att ställa upp i det åländska lagtingsvalet. Inspiration från SSWC var triggern.

Facebook släppte ut sin Timeline till utvecklarna. Den gick live i December för allmänheten

OKTOBER

Finalen i Ökampen är den 1 Oktober på Åland och det var en pärs att genomföra hela det projektet, men oerhört intressant och lärorikt.
Här en sammanfattning av Ökampen
Min valkampanj i sociala medier räckte inte för att ta sig in i lagtinget, dock mycket lärorikt även det.
Tankarna som dök upp i och med att jag ställde upp i valet gjorde att jag bestämde mig för att byta karriär och sade upp mig från mitt arbete och bestämde mig för att satsa heltid på sociala medier.

Jag höll en 16 timmars kurs i Sociala medier på Ålands Högskola för deras Årskurs 1 i IT Linjen

NOVEMBER

Vi hade vår tredje tweetup på Åland den 2 november.
Jag var även ner till Malmö för möte med Nordic Game Program och där träffade jag bland annat härlige Hans Ahlborg för första gången.

Månaden dominerades av lösenords läckor både i Sverige och i Finland.
Tyvärr börjar SOPA i USA få ett allt starkare fotfäste.

DECEMBER

Det enskilt största som hände mig under 2011 var när jag fick ett nytt jobb som  Social Media Specialist hos PAF. Jag var även på en mini tweetup resa till Stockholm och träffa några twittrare. Det kanske viktigaste mötet var med Magnus Höij. Det skall bli intressant vad det kan bli av dem diskussionerna.

Jag startade upp en facebookgrupp som ett led i den digitala agendan. Åland Ekonomi.

Nu följer jag 1057 twittrare och har 1 193 följare. Jag har tweetat över 11 000 uppdateringar och RT under 2011.