Om facebook var en telefon

Posted on januari 1, 2012

4


Det här är den andra delen av varför myndigheter, organisationer och andra privatpersoner bör överväga att gå med i olika sociala media kanaler, som facebook. Del 1 handlade om de vanligaste argumenten mot facebook

Om man leker med tanken att facebook var en telefon, som egentligen är en mycket relevant liknelse eftersom facebook är ett kommunikationsverktyg.
Då är det lite intressant att använda samma motargument mot telefonen som man gör mot facebook.

Integritet

Allt du säger i telefonen kan avlyssnas och spelas in. Även alla epost-meddelanden som du skickar på mobilen kan vara sparade och genomsökta av utländska underrättelsetjänster med flera aktörer. Här lite beskrivet om ECHELON.
Det man säger är att facebook kan göra hemliga och hotande saker med din information. De kan de säkert göra, men den STORA skillnaden emot ECHELON och virus med mera, är att du SJÄLV väljer vad du sätter in för information i facebook. I de andra fallen lever du i en falsk tro att det du mailar är säkert och ingen annan kan läsa det än mottagaren.
Sannolikheten att just ditt samtal skall avlyssnas är förstås mycket liten, då är väl en betydligt större risk att den du pratar med antingen berättar vidare det du har sagt i förtroende eller har högtalartelefonen på så att andra kan höra vad du säger.

Contexten

Med andra ord när man bryter ner det, är det vad du släpper ut för information om det själv, som är den springande punkten. En del säger att det är att förlora mot facebook, när man använder ”självcensur” i vad man sätter in för information på facebook. Jag skulle vilja påstå att det är ganska få tillfällen som man inte använder någon typ av självcensur. Det skulle väl vara i en anonyma miljö då.
Det finns istället många orsaker varför du skall tänka att facebook är din egen marknadsföringskanal. Det är egentligen samma sak när du vistas ute bland människor i vardagen att det kan var taktiskt klokt att bete dig på ett så fördelaktigt ifall du vill behålla jobbet eller få ett helt nytt jobb. Sedan finns det självklart undantag från det. I facebooks fall har företagen börjat titta på facebook profilerna innan de anställer, redan nu gör en tredjedel av företagen i Stockholm det, enligt en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare (våren 2011).
Om man då inte får jobbet pga av att de hittar saker på din facebook sida, är det då verkligen facebook som gjort fel eller är det inte vad du har satt dit för information?

Du kan även svara fel saker i en anställningsintervju antingen i telefon eller i ett direktmöte med anställaren och sannolikheten för det kan vara större när du är under stress, skillnaden är att i facebook kan du själv välja i lugn och ro vad som skall synas.

Pratar man bara skit i telefonen?

Det är väl ganska få som påstår att man bara pratar skvaller och skit i en telefon. Självklart kan man göra det, men det handlar väldigt mycket om vem man pratar med och i vilken situation. Det blir lite lätt absurt om man skulle kräva att det bara pratas vettiga saker i telefonsamtalen, annars så vägrar man använda telefonen…
Skulle man göra en undersökning av vad som pratas under ett år i alla samtal på Åland, skulle man säkert märka att det pratas både allvarliga saker som rent struntprat.

Mänskliga beteenden

Tyvärr finns det negativa saker i facebook, som finns i det mänskliga naturliga beteendet, som t.ex mobbning, ensamhet och att det kan vara beroendeframkallande.

  • Mobbning är förstås ett otyg och är självklart en knepig fråga inom bl.a. skolvärlden. Dvs skall man som lärare ha en närvaro på facebook och skall man t.o.m. vara facebook vänner med sina elever. Allt har sina fördelar och nackdelar. På uppsidan är att om någon elev mobbas på facebook, så är sannolikheten att det märks om även läraren finns i samma miljö. Återkommer mera om lärare/skola/elev i nästa bloggpost.
  • Ensamheten, det kanske man inte tänker på, men de som inte får en massa kommentarer och gillanden på sin uppdateringar kan känna sig ensamma. Mycket inom facebook handlar om att aktivera sig, så om man tycker att man får lite gillanden så kanske man skall fundera på om man själv gillar ofta andras poster och bilder. Samma sak gäller med kommentarer.
    Det som jag har märkt är att några av mina mera tystlåtna och lite blyga vänner tar för sig ganska mycket på facebook, så det kan vara en bra kanal ur det perspektivet.
  • Beroendeframkallande, precis som allt annat här i livet så kan man sätta ner för mycket tid på antingen droger, spel eller att kommunicera på facebook. Människan är nyfiken till sin natur och vill gärna veta vad som händer i sin närhet, på gott och ont. När är det då ett missbruk? Ja det är väl när det påverkar relationerna i hemmet negativit eller att man försakar något viktigt i livet. Då tänker jag inte på slötittande på tv eller dylikt.
    På arbetsplatsen då? Hm om den anställde sitter på facebook stora delar av dagen och kommenterar, så säger det nog mera om själva arbetsplatsen än att personen har ett beroendeproblem.

Slutsumering

Facebook är ett kommunikationsverktyg precis som telefonen med den skillnaden att man VET att allt man skriver kan läsas av både rätt och fel personer. Det fanns motståndare mot mobiltelefonen också på grund av integritetsorsaker i början. Det viktiga är att man är medveten om det när man skriver in sina saker på facebook. Helt enkelt att man har en personlig strategi för hur man skall bete sig, en vett och etikett!

Annonser