Axpolitik, topplistan plats 1 -20

Posted on maj 22, 2012

5


Det jag har försökt mäta med denna topplista är dels hur aktiv man har varit på de viktigaste sociala media kontaktkanalerna, men även tagit med hur snabbt man har varit och testat nya möjligheter. Aktiviteten har närmast varit hur många kontakter man har knutit i facebook, twitter och LinkedIn.
När det gäller nyfikenheten så har det väl närmast speglats sig i om man har testat att använda Timeline i facebook och anammat twitter som kräver ett helt annat engagemang än facebook för att man skall börja använda det.

Jag har viktat facebook och twitter lika högt i och med att jag hade fyra kategorier i båda två. Det kanske är fel eftersom facebook är så pass viktigt forum på Åland, men tittar man till Sverige så finns det många politiker som är mycket aktiva på twitter och vill man knyta kontakter och förstå ett viktigt verktyg samt att det glädjande nog har börjat en större population av yngre människor på Åland som använder twitter, så kan det vara smart att lära sig även det.

Det som är riktigt skoj är att det är olika segrare i alla de fyra olika kategorierna och från fyra olika partier.

Facebook top 5

Först ut är facebook och där håller politikerna riktigt hög nivå och aktivitet. Om det skulle finnas en åländsk topplista skulle politikerna vara med i toppen på den också. Samtliga fem i topp har både testat timeline och börjat använda de möjligheter som den gör. Britt Lundberg är en av de ålänningarna med flest facebook vänner.

Twitter topp 5

Det krävs som sagt mycket engagemang för att kunna dra nytta av twitter, men det är helt klart värt det för det ger så mycket tillbaka.
Det blev en knivhård kamp mellan Danne och Katrin och skiljde bara ett poäng dem emellan. Här finns det faktiskt en topplista för ålänningar och där kvalade de inte in bland 50 högst rankade. Danne och Katrin är väl någonstans runt plats 100 skulle jag uppskatta det till.

LinkedIn topp 5

Här kan man se tydligt att de som ligger i topp kommer från näringslivet, där det kanske är mera naturligt att använda LinkedIn eftersom man har byta visitkort i blodet. Här är det nog bara Tony A som skulle ligga i en topp 50 lista på Åland.
Noterbart är att två stycken Petri och Axel inte har uppdaterat sina profiler med sina nya titlar.

Blogg topp 5

Det är väl egentligen inte en social media kanal, men var skoj att se om politikern slutade att blogga efter valet, så därför kollade jag de som har varit aktiva under 2012. Egentligen ganska få, men de har varit helt ok. Det är en som sticker ut rejält och han har haft nästans mera inlägg än de andra politikerna tillsammans.  Jörgen Pettersson var överlägsen, kan ha att göra med hans tidigare jobb att göra…

 

Topp 20 listan

Den som vann total segern tog ingen första plats i någon av kategorierna, men var i toppen på samtliga, så han vann på jämnheten. Stort grattis Frille!
Det var ingen större överraskning att han tog hem det. Det var jätte jämnt om andra platsen och den blev delad mellan Tony Asumaa och Danne Sundman. På fjärde platsen kom super bloggaren Jörgen Dettersson. Den första kvinnan Britt Lundberg hittar vi på femte plats och tätt följd av  Katrin Sjögren.

Barbro Sundback var den enda representanten för Silent Generation på topp 20 och jag är smått imponerad av henne för hon verkar våga testa nya saker i ett tidigt skede. Hon var en av de tidigaste som skaffade ett twitterkonto på Åland och hon kom högt i facebook delen, eftersom hon hade anammat Timelinen tidigt.

Jag hoppas att denna lista kan trigga politikerna att använda sociala medier ännu mera för att diskutera med sina väljare och medborgarna på Åland och smitta av sig på tjänstemännen/kvinnorna i borgen. Politikerna slår dem med hästlängder som det är just nu, med några få undantag 😉