Min nyårskrönika

Posted on januari 3, 2013

4


Januari

Det nya året börjar med att jag sadlar om från att ha jobbat med business to business i över 13 år till att jobba direkt med Business to Consumers.

Min arbetsplats

Jag började arbeta på Paf som Social media specialist den 9 januari, lite känsla av att cirkeln är sluten. Jag var till Paf i slutet 1996 och erbjöd mina tjänster angående att skapa internet sidor. Några år senare var jag med och levererade Paf”s CMS system och jag jobbade även med att hjälpa dem med Business Intelligence rapporter och kuber för att analysera data. Sedan blev det paus några år innan jag av händelse hamnade i sällskap med två paffare i en hyrbil från Malmö till Stockholm tack vare askmolnet. På den resan hann Stefan Rumander och jag diskutera mycket.

I september 2011 arrangerade jag Ökampen med Paf som huvudsponsor och efter det vaknade väl intresset från oss båda att göra samarbetet mera permanent.

På paf var det många nya ansikten att stifta bekantskap med och redan efter en vecka så hade Sales and Marketing en gemensam workshop och då fick jag träffa många av mina internationella kollegor.
Jag måste bara säga att jag har underbart härliga kollegor med chefen Raffe Lundberg i spetsen!

Jag blir en av panelmedlemmarna i ett lokalt tv program som hette Fredagsfabriken och där skulle jag ha en SoMe vinkling på de olika inslagen.

Länkar:

Februari

Jag jobbar på en enhet som har hand om marketing centralt på paf och en av de första sakerna som jag ordnade var en tävling i foursquare där 5 stycken svenskar försökte få så många poäng som möjligt under en veckas tid. Finaldagen var samtidigt som Vinterminglet eller SSMX hade sin dag i Stockholm. Att det var Karin Bäcklund som vann, var väl ingen högoddsare.!Jag har fortfarande inte sett någon svensk med högre poäng än hon (991) på foursquare.

Montern SSMX

Ökampen twetup

Vinnarskalle #1

Det var här som jag lärde känna Feffe Kaufmann och Sara Öhman lite bättre.

Jag ordnade en träff med Ökamps deltagarna, där vi tittade på en kort film som summerade tävlingen och tittade på statistik och förstås även umgicks. Per_p ordnade med Search-integrations lokal, stort tack för det!

Jag försöker arbeta enligt principen att använda så lite papper som möjligt och hittills har jag skrivit ut två papper på ett år, så jag skulle vilja påstå att jag har lyckats i föresatsen.

Mars

Meningen var att fara till Göteborg och besöka deras unconference, tyvärr krockade den med South by South West  (SXSW) i Austin Texas. Jag for dit med min kollega Jani Sjölund och vi hade precis checkat in, när jag får ett tweet från en svensk kvinna som jag inte kände igen och hon frågade om vi skulle ta en snabb fika. Sagt och gjort gjorde jag det och det visade sig att vara Victoria Ahlen som Elwira kotowska hade tipsat mig om tidigare att jag borde träffa någon gång. Vi blev och hänga ihop en hel del under dagarna i Austin.

WIFI räddning

Multi Mobil laddare

Victoria & jag

SXSW är en upplevelse utöver det vanliga när man blandar musik, IT och en filmfestival. Live rockband överallt och härlig stämning. Det knepigaste var att veta vad man skulle gå på för event och säkerställa att man fick plats på dem.

En av hallarna

Pirate wifi

Live music

Länkar:

April

Det var månaden när min prövotid var över och jag hade fast tjänst på Paf.

Den månaden gick mycket åt att planera och styra upp min första smartphone app. Den heter paflr och där skulle man tippa resultaten i dam och herr turneringen i os. Det var mycket man lärde sig i den processen och en hel del överraskningar som att man skall FAXA till Apple när man ansöker om utvecklarlicens…

Vi var på Gyllene Hjulets prisutdelning från avdelningen.

Jag var sedan även på 16/4 foursqure day i Stockholm och kunde kryssa av några till twittrare som jag nu har träffat live.

Zorros in action

Gyllene hjulet

16/4 day Stockholm

Länkar:

Maj 

Började på allvar titta på Facebook appar och även hur man skulle kunna skapa en samlingssida för våra olika event och club paf resor. Den första som kom blev tillika starten för pafcharity Cruise. Där Feffe Kaufmann och Rasmus vann platserna som lagkaptener till kryssningen till Tjärö med Albanus.

Vi hade Employers forum på Åland, då alla på paf träffas.

Employers forum

Moppekort ❤

Åland är speciellt med en väldigt hög närvaro av politiker i sociala medier och jag gjorde en undersökning på dem och rankade dem enligt olika kriterier.

Länkar:

Juni 

Det var dags för mitt första Paf event på Åland (PPC 2012) och det var häftigt att se alla dessa pokerspelare som samlades på Åland för att göra upp om vem som var bäst på Texas Hold’m

Min kära bror utmanade mig att bevisa Facebook styrka genom att om jag kunde hitta och få reda på vem som hade snott hans registreringsskyltar till hans arbetsbil. Inom ett dygn var båda skyltar funna och även vem som hade snott dem.

PPC 2012

Overview Alandica

Grillmästaren

Midommaren firades traditionens enligt i Mariehamn.

Ofelia

Midsommarstång

Lancelot

YLE tog fram en lista på 100 finländska twittrare som hade framröstats av finska twittrare som man borde följa och till min stora glädje var jag en av de få svenskspråkiga bidragen i den listan.

Länkar:

 Juli 

Semestermånad och vi tillbringade den ute på sommarstället i Geta skärgård. Det blev en del båtutfärder, tyvärr var det en ganska regnig sommar och då hade vi bättre väder än många andra ställen.

Båthamnen

Älsklingsponnyn

Älgen vid stugan

favorit badstället

Baddags

Blåbärs skogen

Ingen TV, men …

Slappa lite

Mor & äldsta dotter

Bastun & Lillstugan

Ofelia rider

Bygga lite med morfar

Grilla !!!

Köra båt

Syskonkärlek

Mycket handlade om hästar, som mest var det 6 hästar och barnen stortrivdes. Ofelia 3,5 år red som hon aldrig skulle gjort något annat i sitt liv.

Länkar:

 Augusti

Det blev en intressant månad med både kryssningen till Tjärö och pafopen.

Seglatsen till Tjärö blir ett oförglömligt minne, vi hade grym tur med både vädret och vindarna. Under seglatsen skapades en miljö som gjorde att man kom väldigt nära varandra och högst troligt vänner för livet. Med på seglatsen mina kollegor Philippa och skanman och de som jag kände sedan tidigare  Feffe Kaufmann, Per Pettersson, Chris Mortimer, Matilda ÅbergVictoria Ahlen och Martin Snygg. Nya bekantskaper var Rasmus LewenhauptJanne Elvelid, Henrik Löwenhamn, Mario Frost,  Kristofer Wildbird , Charlotte Uhler och filmfotografen Peder Jacobsson.

Kabyssen Albanus

Albanus -> Stockholm

Stallhagen Öl förstås

Nästa anhalt Visby

Visby hamn

Magisk segling

ÅCA ost & svartbröd

Kalmar var ett stopp

Fulla segel

Det lustiga var att när jag och Peder (fotografen) satt och diskuterade olika typer av fototekniker visade sig att han kände killen som tar 360 graders foto och det gjorde att vi fick dem till pafopen och göra en sådan där.

SSWC lägret var lika härligt som vanligt, bra föreläsningar, god stämning och Albanus blev ett naturligt tillhåll för allt från att kasta sig från lian ner i vattnet och bara umgås i strålande solsken.
De båda lagen drog in  tillsammans över 50 000 Sek som gick till barn cancerfonden.

Tjärö Brygga

Rom provning

dock mycket getingar….

Pafopen var en härlig tillställning med bra tryck och beachvolly i världsklass, tyvärr var det sista gången som det arrangerades på Åland. En av mina kollegor körde igång en härligt crazy rockbingo.

Läktaren under finalen

Finalen mellan Spa-Sch

Lyckliga Ester

Rockbingo

Pafboll

Chefen lite ansträngd

Länkar:

September

Det blev två besök till Madrid där jag hade workshop och föreläsning om sociala medier med mina spanska kollegor samt träffade träffade La Liga representanter.

Käkat Percebes

Spanska kollegor

Lite snacks

Första gången var jag med några kollegor och det ingick en nollningsprocedur vid första besöket och det var att äta en mycket märklig rå havslarv Percebes. Madrid är fascinerande av flera orsaker, deras fiskmarknad är den största i Spanien och det är ju en aning märkligt när man betänker att Madrid är långt i från havet, men det var tydligen ett arv från Franco tiden som lever kvar. Jag hade ingen aning heller att det bor nästans 6 miljoner i Madrid och deras förorter.

Vouge Fashion’s Night

Mäktig kyrka

Adios Espania

Det var en underbar höst med platt lugna morgnar på väg till jobbet.

Östra hamnen

En annan morgon

Utsikt från dagis

Länkar:

Oktober

Under de månader som jag hade arbetat på Paf så kom jag mera och mera in på storytelling och engagemang som en av de absolut viktigaste drivkrafterna bakom att skapa långvariga relationer med sin kunder. Då passade det alldeles ypperligt att få resa till New York tillsammans med  Stefan Rumander på Engage 2012.

Socialbakers

Menyn

CEO Jan Rezab

Socialbakers som ordnade konferensen, är ett ungt företag som ursprungligen kommer från Tjeckien. De hade valt det mest tjeckiska stället i New York och allt som bara gick var tjeckiskt öl, mat osv. Det gjorde att det blev en autentisk känsla.

Det var en kort och intensiv tripp till New York. Stefan och jag hade bara några timmar ena dagen då vi gick från Wall street upp längs Broadway till Central Park. Det är helt klart inte sista gången jag far till New York. Några dagar efter att vi lämnat slog stormen Sandy till mot staden.

5th Avenue

Times Square

Chrystler Building

Madison street

Apple central station

Apple * 2

Jag hamnade även i en diskussion med en svt journalist om att hans formuleringar gällande Facebook var felaktiga och hamnade på svt´s webbsida.

Länkar:


November


Movember dominerade hela månaden åtminstone mentalt, Jag rakade av mig mustaschen morgonen 1 november och fick sedan följa med mina kollegors mustasch prydda ansikten. Clubpaf blev det gäng som drog in mest pengar till välgörenhet i Finland. Otroligt ödmjuk för alla som bidrog till detta. Det slutade med att jag rakade bort mustaschen den sista november och kommer nog inte att anlägga en före nästa Movember kampanj.

1:a foto Mazen uncovered

dag 5 Movember

Movember is over

Några magiska morgnar även i November

Sjöbåtshamnen

Slemmern

Soluppgång

Paf var sponsor på SIME i Stockholm och då fick jag chansen att träffa flera bekanta från svenska SOME sfären.

Vy Stockholms kontoret

Info om paf på SIME

Stora scen på SIME

Det var spin and win final på Åland med över 100 finalister som gjorde upp på Hotel Arkipelag om vem som var bäst på enarmade banditer . Jag var med och guida med min Estniska kollega Helen Peedo runt Åland, innan finalen avgjordes bl. besökte vi Uffe på Berget. Jag träffade Jani Sievinen och hans fru Mari, otroligt trevliga människor. Det visade sig att Jani är lika trix tokig som jag 🙂

Jag & Helen Peedo

Uffe på bergen

Jani & Mari Sievinen

Krille i kilt ❤

Daniel resultatservice

Getter Jani från Estland

Länkar:

December

Det var en helt underbar vinter som till oss tidigt i december. Snön vräkte ner och ibland sken solen och det var vykorts moment stup i kvarten.

Gården

Hemma på gården

Panorama Mariehamn

Jag har nu kommit så långt i mina tankar runt Engagement och storytelling att jag är redo att börja föreläsa om det. Materialet är färdigt och premiär blir i Göteborg den 14.1.

SES2012.001

Jag har under hösten skrivit ett antal blogposter om storytelling och under jullovet blev jag av olika skäl otroligt engagerad i Ålands egna storytelling om hur det gick till när Åland fick sin självstyrelse. Jag återkommer med det arbetet inom snar framtid och hoppas att mitt arbete kan bidra till att öka förståelsen till varför vår självstyrelse som är en unik lösning ser ut som den gör.

Länkar:

Annonser