Havskampen – En kombo av Musikhjälpen & På spåret

Posted on juli 1, 2013

1


En kombo av Musikhjälpen och På Spåret

Nu skall de två sista platserna i lagen utses, men först en bakgrund.

Shiphappens

Det finns så många dimensioner i det här projektet, som gör mig så otroligt glad. En bunt härlig människor som inte tänker på sig själva främst, utan att de försöker varje dag göra något för att förbättra den värld vi bor i och hjälpa andra. Det finns ett grymt engagemang och det smittar av sig på de som har känt sig utanför i vårt samhälle i projektet.

Ett skepp kommer lastat

Jag var själv med och höll i ett ungdomsprojekt i mitten på 90-talet. Huvudsyftet där var att de skulle få chansen att läsa upp olika ämnen för att komma in i skolan. De fick även prya på en del på företag.

Havskampen är något helt annat. Här får ungdomarna föreläsare av högsta klass som kommer och besöker dem. De blir drillade av Victoria Ahlen som både har energi och förmågan att peppa folk. Ungdomarna får även olika roller för att säkerställa att Havskampen seglingstävling blir så lyckad som möjligt. Redan nu efter 2 månader har nio fått jobb och två börjat skola av 20 stycken. Det speciella med Havskampen är att det finns ett stort syfte till med projektet och det är att samla in pengar till Ung Cancer. (Utan att veta helt säkert, så är det förmodligen första gången den kombinationen görs)

Ung cancer

Ung Cancer är en väldigt ung organisation som bara har funnits i 2,5 år. Vad som är speciellt med dem är att de fyller ett stort behov som man kanske inte tänker på om man inte själv eller någon i en närhet har blivit drabbad av cancer i unga år.

Barncancer fonden tar hand om barn upp till 16 år, men efter det har ungdomarna varit hänvisade till specifika cancerorganisationer som prostatacancer eller bröstcancer föreningar. Absolut Inget fel på dem, men medelåldern hos dem är betydligt högre och de har kanske inte så många gemensamma frågeställningar eftersom de är i helt olika skeden i livet. Ung cancer är till för ungdomar där den gemensamma nämnaren är cancer och åldern. Eftersom Ung Cancer är så nya som organisation har de ännu inga större finansiärer bakom sig och om vi skulle lyckas dra in 1 000 000 kr till dem, skulle det betyda enormt mycket för dem.

Tävlingen historik 

Några av er känner kanske till fjolårets kryssning till SSWC som gick under namnet Paf charity Cruise. Där tävlade två lag mot varandra på samma båt och vi lyckades dra in 50 000 kr till Barncancer fonden.

Solnedgång på väg mot Kalmar

Solnedgång på väg mot Kalmar

Några av er känner eventuellt till Ökampen som var sommaren-hösten 2011. I årets tävling finns två av deltagarna med från det äventyret. Fredrik Gilljam från Åland och Karin Bäcklund som vann det året och bestämde att 10 000 kr gick till Läkare utan gränser.

Ökampsdeltagarna

Hur jag överhuvudtaget började ordna tävlingar av det här slaget går tillbaka till början av 90-talet. När en lärarinna som studerat i Uppsala tog med sig en tävling därifrån som heter bilrally. Konceptet var att fyramanna lag (hade varsin bil). Vi var nästans alltid över 10 lag fick ett kuvert med ett antal rebusar. Rebusarna ledde till olika platser där man sedan skulle lösa olika uppdrag. Man fick tre timmar på sig. Den som vann fick ordna följande års tävling. I de 6 år vi var med fick vi ordna 3 gånger…

När jag sedan började jobba på PBS (IT- företag) 1998 ordnade jag vartannat år ett rebus rally inför årliga personalfesten. Temat varierade i allt från ”Jakten på den försvunna Skatten” till ”the four Elements” men det var alltid okänt var själva festen skulle vara, så resan till målet blev en av huvudattraktionerna.

personalfester

Havskampen

I de tidigare rebustävlingarna har som sagt resan varit egentligen bara nöje och ett skojigt element och slutmålet varit det viktigaste. Denna gång är det inte bara insamlingen utan att de arbetslösa ungdomarna för viktiga affärskontakter, men även växer som människor.

Nu skall de två sista deltagarna plockas fram så gå in på Facebook sidan och berätta din story, så har du chansen att vara med och segla till Karlshamn och Tjärö.

Här kan du gå in via din mobil

Annonser
Taggat: