Parrot 2.0 AR – Drönare

Posted on juli 4, 2013

3


Nu har jag haft drönaren ett tag och det är dags att göra en första utvärdering av den.

Jag har haft ett antal radiostyrda saker tidigare som bilar och helikoptrar, men de har varit väldigt enkla saker och inte speciellt kraftfulla, så tanken har väl alltid funnits där att skaffa en mera avancerad.

Kortfattat om Parrot

Parrot är ingen traditionell helikopter utan en s.k. Qudrokopter med fyra propellrar som balanserar den i luften. Den har en minidator som hjälper till att göra färden så stabil som möjligt, dessutom skapar den ett Wifi nätverk som man kontaktar till sin telefon eller ipad. Det är så man styr den, via sin mobila enhet.(Programvaran finns till apple och android.)

Det som är mycket praktiskt är att man ser livestreamat i sin enhet vad parroten ser för något.
photo

Så här ser ”cockpiten” ut joysticken till vänster styr man fram,bak, til vänster och till höger. Joysticken till höger är upp, ner och svänga antingen vänster eller höger.
Här bestämmer man även om man vill filma eller ta kort under färden. När man vill starta trycker man på Take off” och då flyger den upp ungefär en meter och hovrar på stället.

Räckvidd

Man kan kontrollera den någonstans mellan 50 – 75 meter från sin padda. När den tappar kontakten så börjar den hovra på stället så att man kan komma åt den. Om man köper till en GPS modul så kan man förbestämma rutten för dess färd. Med det batteri som kommer med så har man ca 12 minuters flygtid. Man har nyligen släppt ett starkare batteri som är 50% starkare.

Manövrering

Man lär sig snabbt hur man manövrerar den. Den är överraskande okänslig för vind, men har problem med vindbyar. Man har två olika ”skal” med ett för inomhus bruk och ett för utomhus. Det kan vara smart att använda inomhus skalet i början utomhus tills man blivit van med att styra den. Man kan ställa in en hel del parametrar bl.a. hur snabbt den skall åka och hur högt. Det är knepigt att få snygga mjuka körningar om vill använda filmen för något projekt. Här är lösningen GPS modulen som gör att man kan förbestämma Parrotens beteende som panorama och följa med ett objekt på ett mjukt sätt.

photo-1

Kameran

Det finns två kameror som kommer med. En HD kamera som är av hyfsad kvalité och en kamera av lågupplöst för att kunna titta rakt ner och se var man är någonstans.

Exempel på ett foto som jag har tagit.

media_20130702_112525/picture_20130702_112539.jpg

Här en liten video som jag har gjort med Parroten.

Vill man ha bättre kamerakvalité så kan man montera på en GoPro kamera (det får blir nästa steg). Då minskar dock flygtiden med hälften, men man hinner flyga en hel del på 5 minuter.

Sammanfattning

Kostnaden för Parroten är lite över 300 € och skall man ha till GPS modulen så får man räkna med 80€ till. Dyrt för en leksak, men man kan ta tillräckligt bra foton och filmer för att kunna använda den åtminstone för enklare kampanjer eller youtube filmer.  Man kan även använda den i olika spel eftersom det finns appar som är framtagna till den, som augmented reallity spel.
Kopplar dessutom på en GoPro kamera och har möjligheten att styra med ”directors mode” så börjar den närma sig professionell nivå.

Taggat: