Ficktjuvar, spammare och troll på Facebook #blogg100

Posted on mars 2, 2014

6


I alla tider har människor i större folksamlingar försökt att lura eller utnyttja andra. Därför är det inte speciellt överraskande att de har hittat in till Facebook.
En så oskyldig sak som att godkänna personer på Facebook som man inte känner kan ställa till det för en själv, men även för ens vänner.

Utomlands

Utomlands och speciellt i engelskspråkiga områden är detta ett större bekymmer. Jag tar upp några vanliga exempel.

”Ficktjuven”

Ett ganska vanligt sätt är att man har en länk på Facebook, där något väldigt smaskigt utlovas om man klickar på länken (typ snygg brud eller någon aktuell sak som många kan vara nyfikna att se) dessutom tipsar dina vänner om denna länk med att uttrycka sig på engelska, fast de aldrig annars skulle göra det.
Sedan precis innan man får se något, så skall man sätta in sitt användarnamn och lösenord. Oftast är man ute efter att få kontroll på Facebook användarens konto och sedan fråga om man kan få låna pengar av deras Facebook vänner. Så fort du har klickat på den”intressant” länken får dina vänner en uppdatering från dig där du säger något typ OMG eller LOL (Du blir en spammare helt enkelt).

TIPS

1. Klicka inte på något som verkar för bra att vara sant på facebook!

2. Lämna aldrig ut ditt användarnamn och lösenord om du inte är 100% säker!

3. Låna aldrig ut pengar till vänner utan att ha kollat de verkligen är dem de utgör sig för att vara.

Ficktjuv

Fiskaren

Ett vanligt knep är att skicka ett meddelande direkt på Facebook och åtminstone i mitt fall är det nästans uteslutande kvinnor som vill komma i kontakt. De har ”spanat” in min profil på Facebook och vill så gärna komma i kontakt med mig och de har några mycket intressanta bilder som de vill visa mig, bara jag tar kontakt med dem via deras epost adress. Ibland kan de ha något ”viktigt” att säga också.
Deras huvudsakliga syfte är att kunna få så mycket information som möjligt om dig för att kunna eventuellt dra nytta av det i olika skamaktiviteter på nätet (s.k. fiska).

TIPS

1. Gå in och titta på personens Facebook profil, har personen bara typ 4 vänner och du känner ingen av dem (då är det SKAM).

2. Googla namnet på personen.

3. Ge dem aldrig din riktiga mail adress om du är osäker om deras identitet, fortsätt i så fall diskussionen på Facebook

Trollet

Ett fenomen som har funnits länge på insändarsidorna är anonyma personer som utrycker ej politiskt korrekta åsikter för fram sina åsikter och försöker ge skenet av att många flera tycker som dem. Detta fenomen har vi också på Facebook. På samma sätt använder man falska Facebook profiler för att försöka påverka opinioner

TIPS

1. Godkänn endast de som du känner eller vet vem det är, annars ger du dem en trovärdighet som hjälper dem att få en onödig plattform.

Profil snapparen

Ett fenomen som har drabbats mest kändisar hittills är att man snor deras identitet och utgör sig för att vara den personen. Detta kan vara lite utmanande för kändisarna att bevisa att de andra är felaktiga. Detta har nu börjat smyga in sig även på mera normala Facebook användare. De snor material från en Facebook person och sedan addar de personens existerande vänner och på det sättet försöker skapa sig en falsk Facebook profil.

TIPS

1. Om en bekant frågar om  du vill bli deras Facebook vän och du trodde att ni redan var det. Gå in och kolla om ni fortfarande är det. I så fall tipsa vännen om att de håller på att bli utsatta för det

2. Om du blir utsatt för det, kontakta Facebook och anmäl den falska profilen.

Länktips

Annonser
Posted in: #Blogg100, Facebook, Tips