Åländsk politiker tappar förtroendepost pga fb uppdateringar #Blogg100

Posted on mars 5, 2014

0


Bakgrund

En åländsk politiker Igge Holmberg  har blivit avsatt från en viktig post av sin ordförande på grund av att han inte har uttalat sig politiskt korrekt på sin ”privata” Facebook sida.
Artikel Nya Åland 
Artikel Ålandstidningen 

Social Media Policy

Jag har varit med och tagit fram Social Media Policys för företag och organisation. I mångt och mycket handlar det om sunt förnuft vad som man kan sätta ut som privat person på sin Facebook profil. Företaget kan kräva att den anställde inte sätter ut saker som bryter mot sekretess lagar. Företaget kan däremot inte ha åsikter om vad personen skall dela ut för reklammaterial för företaget.

Det är helt upp till individen att bestämma vad som man sätter på sin profil, men bara för att man har rätt att skriva i princip vad som helst tack vare yttrande friheten, betyder inte att man skall göra det.

Om man skriver något politiskt inkorrekt eller något som bryter mot företaget värdegrund på sin facebok sida, så kommer företaget säkert att vara försiktiga med att låta den personen ha positionerna som gör att den uttalar sig för företaget, så det kan slå tillbaka mot individen ändå. Sunt förnuft är det som gäller. 
Det handlar helt enkelt om riskhantering för individen i och med att allt man skriver kan man räkna med att det är publikt och kan läsas av alla, både vänner och fiender. 

Screenshot 2014-03-05 09.40.59

Riskhantering

Det är inte helt enkelt att säga vad som är rätt och fel i livet alla gånger, speciellt när rätt kan vara att man måste även fundera ur perspektivet ”riskhantering”.

För att förtydliga: Jag har rätten på min sida när det gäller att gå på ett övergångsställe, men man måste ändå som fotgängare ta med riskhantering i sin kalkyl innan man stiger ut på vägen. Är det sommar och torrt väglag och bilisten ser dig. Då är det helt ok att påbörja sin vandring.
Å andra sidan om det är vinter och halt väglag, skall man då stiga ut på övergångsstället för att man har rätten på sin sida, fast det är långt i från säkert att bilisten hinner stanna… (kommer titta närmare på detta i en post som heter riskhantering)

Skämta eller är det taktik?

Igge säger att han har skämtat och det är fullt möjligt, men det är precis lika sannolikt att han har ”skämtat” om saker som är ej PK för att nå en viss typ av väljare. Exakt samma taktik som gänget på andra sidan den politiska skalan, då tänker jag förstås på Sverige Demokraterna eller Sannfinländarna.
SD får fram sitt budskap och slingrar sig sedan undan genom att säga att man skämtar efteråt och samma sak har vi hört sannfinländarna säga.   
Vinsten i Igges fall är att han har troligtvis säkrat att komma in i nästa lagting med sina utspel. Priset för Igges är att han inte kan få några tyngre positioner i det socialdemokratiska partiet mera, eftersom de inte vågar ha honom i den rollen mera.