Social Medier är inte privata #Blogg100

Posted on mars 17, 2014

0


Jag brukar säga att man inte kan vara privat på sociala medier och jag har diskuterat i tidigare bloggposter som t.ex denna ”Kan man vara privat i sociala medier ?

Jag fick ögonen på en artikel i Sjuksköterskornas facktidning, där de har en artikel om hur man skall bete sig i sociala medier.

bild-3
Riktigt bra punkter som de har tagit upp i sin artikel.

Punkterna 1-3 och 6:an känns som väldigt självklara.

Lite kommentarer runt punkt 4 och 5.
I fyran står det att arbetsgivaren har rätt att förbjuda användandet av sociala medier. Det är säkert så, men otroligt kortsiktigt i så fall från arbetsgivarens sida eftersom man tappar mycket av sina potentiella ambassadörer om de inte får använda sociala medier på sin arbetstid. Då kan man nog inte förvänta sig att personalen kommer att dela med sig på sina nätverk på fritiden heller.

I punkt fem måste arbetsgivaren be om lov innan han/hon söker information om en arbetstagare. Det blir ju då mycket intressant situation när arbetsgivaren och arbetstagaren är Facebook vänner…
Arbetsgivarna bryter nog hejvilt mot just denna punkt, i Stockholm hade man i en undersökning med 1 000 företag fått svaret att 33% av företagen kollade upp en arbetssökande innan de kom till arbetsintervjun.
Social media strategi del 2