Förklaringen till den åländska profilsnapparen ? #Blogg100

Posted on april 7, 2014

0


Igår kom en ganska trolig förklaring till varför två åländska Facebook vänner fick sina profiler kopierade för en månad sedan.
Här min bloggpost om det. Ficktjuvar spammare och troll på Facebook

Igår släppte SVT nyheten Varning för nytt ”släkting”-bedrägeri på Facebook I korta ordalag går lurendrejeri till så att man kopierar en Facebook profil och sedan skriver man till bekanta till den personen och säger att man tappat deras mobilnummer.

Men här blir storyn lite haltande (här borde man som privatperson reagera) , enligt polisen begär falska Facebook profilen att man skickar ett SMS till ett telefonnummer och då får man ett SMS tillbaka med en fyrsiffrigḱod  tillbaka. Om man sedan returnerar den så dras automatiskt 120 sek från ditt mobilkonto.

Det känns märkligt att skicka SMS till person/vän/släkting som kostar pengar, när man lika gärna kan skicka telefonnumret i så fall via Facebook chatten.

Plås

Sammanfattning

Rekommendation från polisen är en aning konstig, så här säger de.

– Har man ett konto på Facebook så finns det ingen anledning att ha sina kontakter offentliga. Stänger man av den funktionen, så går det heller inte att bli lurad, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Rådet från polisen är som att sätta plåster på ett brutet ben. Vill man fixa det brutna benet, så tänker man efter innan man ger någon typ av viktig information åt någon på nätet. Var hälsosamt skeptisk till konstiga förfrågningar. Uppge ALDRIG användarnamn och lösenord på någon webbsida eller till någon person som frågar efter det om du inte är 100% säker.

Räkna med att allt som ni sätter ut på sociala medier, fast Ni har allt skyddad, kan i ”misstag” läsas av andra…

Posted in: #Blogg100, Tips