Historien bakom Smiley :) #Blogg100

Posted on april 13, 2014

0


Det finns lite olika vinklingar på uppkomsten av den leende ikonen 🙂 Det är en så kallad Emoticons.

Uppfinnaren av 🙂 och 😦

I September 1982 så sitter Scott med 11 andra IT nördar och kommunicerar med varandra på Universitetet i Pittsburg. De gör det i föregångaren till vårt Internet som militären i USA utvecklade ARPANET. Man kunde bara använda Ascii- tecken dvs A-Ö, siffror och de vanligaste symbolerna.
Jag brukar säga att för varje sinne man tar bort i sin kommunikation desto större risk för missförstånd.

KOmmunikation.001

Det var också vad dessa IT-nördar kom fram till att det var väldigt svårt att skämta med varandra utan att man missförstod skämten. De ville helt enkel ha ett tecken som kunde visa att man skämtade. De grubblade hit och dit utan att egentligen komma på något bra förslag. Till slut kom Scott Fahlman på att om man kombinerar Kolon, bindestreck och parentes så får man antingen en glad eller ledsen gubbe.

Så här såg hans första meddelande ut till sina 11 kompisar.

smiley_Scott.001

Källa: Wikipedia 

Ungdomarnas användning av emoticons

Ungdomarna är mycket mera vana att skriva korta meddelanden, först var det sms och nu är det whatsup och andra chat tjänster.
När ungdomarna vill kompensera känslor och att de skämtar använder de förkortningar och symboler för att vara tydliga med sitt budskap. Begränsning av antal tecken har gjort det viktigt att kunna med få ord få fram vad man vill ha sagt.

Det intressanta är att Kineserna och japanerna har också övergått till emoticons, men av en annan orsak. De har flera tusen tecken i sina alfabet så de har varit tvugna för att kunna använda smartphones tangentbord använda andra symboler..

Ett av de dokument som jag har skapat som har flest visningar är olika chat och text symboler.