24 ställen med gratis Wifi

Posted on april 21, 2014

12


Nu har jag fått en första sammanställning av hur många och vilka ställen som har gratis Wifi ställen på Åland.
Det har hittills dykt upp 24 företag/platser som har gratis Wifi. Det finns ungefär 300 turistföretag på Åland. Utan att veta skulle jag gissa att de flesta har internet på sina anläggningar och de innebär att det skulle inte vara en större investering att göra sitt internet tillgängligt på området. För några 100 € i startavgift och 50€ i månaden skulle de ha ett bra surfnät för både gäster och andra.

Jag har bara tagit med sådan som inte kräver användarnamn och lösenord. Därför faller några bort som t.ex Jomala bibliotek.

Det finns även så kallade sweetspots där man kan köpa surftid, men de är inte heller med i denna lista. Vill man se vilka Sweetspots som finns gå in på denna (Karta)

Ni får gärna komplettera listan med ställen som har gratis WiFi på Åland!

Freespots.001

Varför är det viktigt med gratis WiFi?

Fast det har hänt positiva saker med roaming avtal för de som reser i de Nordiska länderna, så är det fortfarande långsamt och begränsande att surfa via mobilen. Många är också rädda från skräckhistorier på flera 1000-tals euros mobil räkningar från utomlands vistelser. En enkel grundregel om man vill att filk skall dela med sig av ditt innehåll, så måste de ha möjligheten (tekniken, billigt) och orsaken (värt att dela )

Vi ser i listan att t.ex Havsvidden i Geta har gratis Wifi och och 4 000 personer har checkat in där via facebook. Det innebär att i snitt har 100 personer av deras vänner sett denna incheckning. (OBS unika personer som har checkat in).
Det i sin tur gör att ca 4 000 * 100 Facebook användare har sett denna incheckning (400 000 människor)
Havsvidden är förmodligen den plats på Åland som har mest incheckningar, inte illa för en plats som ligger lite avsides.

Det är då lite synd att t.ex Silverskär inte har aktiverat att man kan checka in på deras ö.

Återkommer med lite djupare analys under veckan.

 

 

 

Taggat: ,