3 000 gånger flera människor har checkat in i Visby än i Mariehamn

Posted on april 22, 2014

1


Glädjande så har det dykt upp många nya ställen med WiFi. Det kanske roligaste och mest udda är Jomala Taxi som har gratis WiFi i  sina bilar. Gillar det skarpt!

Företagen kunde vara bättre på att visa att de har gratis Wifi på sina platser. I sydostasien är det mycket vanligt att man har en Facebook logo i sina skyltfönster för att visa åt sina besökare att man finns där. På samma sätt borde väl även våra företagare  visa att man har gratis WiFi.

Jag har jämfört Åland och Gotland, båda är öar och beroende av turister. Skillnaden är att på Gotland är det inte lika viktigt att ha gratis wifi eftersom merparten av deras turister är Svenskar och har bra mobiluppkoppling. Då är det intressant med Åland som har merparten av turisterna från Sverige och nästan lika många från Finland.

Om man tittar på utvecklingen på antalet övernattningar så har det ökat markant till Gotland från 2008.

Gotland_Aland.001

 

Övernattningarna är i sig inget bevis för att Facebook incheckningar har påverkat, för det är många saker som kan påverka som valuta och andra ekonomiska orsaker.

Gilla en sida vs checka in.

Människor är sociala varelser och vill gärna vara som andra och ser man att många väljer ett visst resmål så söker man sig även dit. Man berättar även de mest positiva sakerna från sin resa, för man vill ju inte vara en ”förlorare”. Inget nytt fenomen direkt, före Facebook så valde man de snyggaste vykortet från turistorten och skickade det till sina vänner.

Det finns många orsaker varför man gillar en Facebook sida. Det kan vara ett krav för att kunna deltaga i en tävling eller för att man får ett rabatterbjudande. Det krävs ett helt annat engagemang eller intresse för att checka in på en plats. Ofta är en förutsättning att man är där. En incheckning på en Facebook sida är mycket mera värd än en Facebook gillning helt enkelt. Om vi då jämför några saker mellan Åland och Gotland hur ser det då ut.

Gotland_Aland.002

Vistit Gotland har mycket färre likes, men 600 gånger flera som har checkat in på deras kontor i Visby.
Skillnaden är ännu större om man tittar på hur många som har checkat in i Mariehamn verses Visby. Det är 3 000 gånger vanligare att man har checkat in i Visby och då är Visby inte ens en Facebook sida som någon administrerar….

Om man då leker med tanken att 100 personer i snitt ser att en person har checkat in så är skillnaden 4 200 personer har sett att någon har checkat in Mariehamn och 12 731 800 människor sett att folk har checkat in i Visby.

Slutsats

Det behöver inte vara en allt för våldsam gissning att tro att roaming kostnader har stor påverkan på hur många som checkar in på Åland jämfört med hur det ser ut på Gotland. Om vi kan erbjuda gratis WiFi och att turisterna blir medvetna om det, så kommer de att dela med sig mera från den Åländska resan.

47 gratis Wifi platser

Glädjande är att nu är det uppe i 47 företag och platser som har gratis wifi. Tack alla som tipsar.

Freespots46.001

Här skriver Fredrick Wass om min undersökning Kan gratis uppkoppling öka din räckvidd

 

 

 

 

Taggat: ,