Vad döljer sig bakom hörnet?

Posted on mars 22, 2015

0


2035 är om 20 år. Det är både långt fram i tiden och ändå inte. Åland har en stolt tradition inom kommunikationer och då tänker jag bland annat på vår storhetstid som seglarnation. Vi var även ett testområde för ny kommunikationsteknik i slutet av 90-talet. Efter det har det gått lite trögare…

Turismnäringen har stora utmaningar, besökstrenden är negativ och blir extra tydlig om man jämför med Gotland.

Overnattningar_AlandvsGotland.001

Läget är inte hopplöst, vi har en bra plattform för att kunna bli ett nytt spännande mål för ungdomar att vilja fortbilda sig här och förhoppningsvis även starta verksamhet efter utbildningen. Vi upplever en inflyttnings ökning från världen utanför Åland. Idag är det ca 100 olika nationaliteter på Ålands 29 000 människor.

Föreläsning fredag den 27 mars kl.12:00

I ett försök att se vilka möjligheter vi har, så kommer jag tillsammans med dels Claes Magnusson som har en mycket spännande utbildning/högskola i Malmö, där de utvecklar appar för de stora leverantörerna. Claes skola är högt ansedd av de stora aktörerna i världen och skolan får de senaste modellerna från Samsung och Apple, så att studenterna skall ha den senaste och mest relevanta tekniken. Det vore något ha en liknande utbildning på Åland ….

Den som avslutar är Karin Eriksson , fast vi knappt har påbörjat 2015 har hon redan besökt Facebook, Goole’s huvudkontor  i Kalifornien. Deltagit i South by Southwest SXSW och kommer inom kort besöka apple’s huvudkontor.  Karin har spanat på vilka trender och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Då främst när det gäller kombinationen människan och tekniken.

11046838_922599191125110_144243301241469890_o

Här finns det mera information om eventet och är ni det minsta intresserade av nyteknik och spännande utbildningar och hur man skulle kunna ta ett nytt steg i den digitala utvecklingen på Åland. Kom du och lyssna. Eventet är gratis, men begränsat med sittplatser så anmäl er här och vid behov kan vi då flytta det till större lokaler. Anmäl dig här