Sottunga världsmästare i Närdemokrati

Posted on februari 20, 2019

0


Tillbaka blick

För hundra år sedan (1919) så var befolkningen utsprid över hela Åland.
Alla kommunerna var runt 1 000 eller mera, förutom Lumparland och Sottunga, som var under 500. Kumlinge och Kökar nådde visserligen inte riktigt upp till 1 000, men var ändå med klar marginal över 900 personer.
Största kommun var Jomala med nästans 3 000 innevånare, men Saltvik var inte långt efter, som näst största. De tre största var de centralt belägna kommunerna.

Mariehamn var då ca 50 år och  låg mitt i raden storleksmässigt och var bland annat mindre än Föglö. Minst var även då Sottunga, men det bodde ändå nästans 400 människor där. De sex skärgårdskommunerna hade tillsammans över 6 000 personer och var nästans lika många som randkommunerna på Åland. Det var med andra ord en ganska bra balans mellan de olika kommunerna och regionerna.

Åland Kommunreformen.001

Hur ser det ut idag då ?

Åland har som helhet vuxit med över 6 000 personer på de 100 åren som har gått. Vi har under de 100 åren varit mindre än de 23 702. För ca 20 år sedan kom den stora vändningen och vi har vuxit år efter år. Mariehamn är den enhet som har vuxit klart mest dels på grund av att på 60-talet inkorporerade områden från Jomala till Mariehamn, men även det har även byggts hyreshus med mera. Jomala är den andra stora netto vinnaren om man jämför med för 100 år sedan. Jomala är den kommun som har expanderat mest de senaste 20 åren. Något som Jomala politikerna menar att är tack vare deras politik. Låt oss kalla den för Jomala modellen. Återkommer till det i sista stycket.

De kommuner som har haft störst utflyttning är främst skärgården. Många av dem har blivit tre gånger mindre innevånare. Den fastländska kommun som har tappat mest till antal personer är Saltvik, som minskat med över 800 personer.  Den kommun som är absolut minst nu, är Sottunga med under 100 innevånare.

Åland Kommunreformen.002.jpeg

Närdemokrati

Det pratas mycket om närdemokrati, speciellt från de som vill behålla de 16 kommunerna intakta.
Jag blev och fundera hur mäter man egentligen närdemokrati. Definitionen är att kommuninnevånarna skall ha närhet till besluten i kommun. Det borde rimligen betyda att ju flera man känner i något förtroende uppdrag i sin kommun desto bättre närdemokrati.  Jag tänkte att Sottunga måste rimligen vara den åländska kommun med bästa förutsättning för närdemokrati. Jag gick in på deras webbsida och gick igenom hur många förtroendevalda positioner som finns i Sottunga. Det är 102 stycken, om man tar med ersättare som har utsetts i kommunen. I Sottungas fall så innebär det att det finns 10 fler platser att tillsätta  än det totala antalet innevånare på Sottunga, som är 92 stycken. Sottunga har då en faktor på 1,10 och det torde vara svårslaget. Jag kollade sedan igenom vilka personer som var med och förstås måste många av personerna vara med i flera roller för att få ihop det. När jag räknade igenom det så är det 51 unika personer som är med och delar på de 102 platserna och jämför jag med hur många personer av de 92 Sottungaborna som är mellan 20 och 70 år, så är det 59 personer, dvs det är nästans alla förutom 8 personer av dessa som är med. Imponerande får man lov att säga.
Månne inte Sottunga är världsmästare i närdemokrati ?

Orsak att flytta till Åland är närdemokrati ?

Det tas fram i diskussionen att Närdemokrati är en viktig orsak varför folk flyttar till Åland. Om det vore fallet så borde väl Skärgårdskommunerna vara en del av de stora vinnarna av vart de nyinflyttade bestämmer sig för att bosätta sig?
Jomala borde dessutom tack vare det resonemangen bli allt mindre närdemokratiskt och mindre intressant att flytta till eftersom avståndet mellan kommuninnevånarna och förtroendevalda ökar hela tiden. Enligt Jomala politikerna är det dock tack vare deras utomordentliga politik som Jomala växer. Då skulle man vilja att Jomala politikerna exporterar sin ”Jomala modell” till randkommunerna och skärgårdskommunerna. Det blir dock nog inte helt enkelt, eftersom de kommunerna saknar det som Jomala har, nämligen närheten till Mariehamn.

Urbaniseringen

Att folk flyttar till en fem km’s radie  från Bläckfisken har väldigt lite att göra med Närdemokrati är min slutsats. Det har och göra med närheten till Mariehamn eftersom allt från värdet på fastigheten samt bekvämligheter är viktiga faktorer för folk. Argumenten att det kommer att minska med skolar och andra infrastruktur saker ute på landsbygden om det blir kommunsammanslagningar har jag lite svårt att ta till mig.
Huvudorsaken varför det har minskat med skolor de senaste 100 åren, beror helt enkelt på att det har blivit mycket mindre människor i kommunerna och det kan man knappast belasta de kommunsammanslagningar för.

Slusats

Vill man fortsättningsvis ha befolkning runt omkring på Åland, så måste man på allvar fundera på vad som behöver göras för att stoppa avfolkningen.
Att lösningen skulle vara att köra vidare som tidigare med 16 kommuner är ingen lösningen, det visar historiskfakta tydligt. Att låta kommunerna på frivillig väg själv försöka gå ihop, är lika fiffigt som att säga att alla fotbollsspelarna i ett lag får själva bestämma hur de skall spela och sedan hoppas att laget kan vinna matchen.
Jag är helt övertygad att ålänningarna tillsammans måste titta på detta från ett högre perspektiv än kommuninnevånarens och försöka se till att oberoende var man bor på Åland skall man kunna göra det på ett så bra sätt som möjlig, om det sedan innebär att det är att Åland är en kommun, två eller vad man kommer fram till,  men det skall beslutas av de som är demokratisk tillsatta av ålänningarna och inte kommunerna.
Posted in: åland