Trump blir inte återvald som president i höst.

Posted on juni 30, 2020

0


Det är visserligen ett halvår kvar till presidentvalet i USA och Trump är totalt oberäknelig och kan hitta på vad som helst. Jag trodde redan för ett halvår sedan att Trump kommer att få mycket tufft att vinna valet i november 2020.
Men efter att sett hur Trump hanterar Corona krisen och framför allt hur amerikanerna reagerar på det, så är jag övertygad om att oberoende vad Trump kommer att hitta på, så hjälper det inte.

Ganska precis för 4 år sedan så var jag minst sagt orolig att för att Trump skulle bli vald som president [bloggpost – Trump USA’s nästa president?] Detta trots att gallupinstituten hade Clinton som skyhög favorit. Då tittade jag på hur Google trends hantera det olika presidentkandidaterna och misstänkte att det fanns en risk att hans sökpopularitet skulle kunna fälla ett avgörande. För fyra år sedan så facebook användandet ändrat beteende genom att många som förut hade hållit inne med sina privat åsikter börjat dela med sig allt som gjorde dem upprörda. Det lät reptilhjärnan styra sitt beteende. Detta utnyttjade ryska trollfabriker skickligt och fick många att dela fakenews i sina flöden. Detta missade de traditionella gallupinstituten som på den tiden använde traditionella metoder för att försöka fånga medborgarnas politiska åsikter, dvs de ringde och frågade, samt skicka brev. Numera så har samtliga gallupinstitut börjat blanda upp sina insamlingsmetoder med flera mätningssätt som webbpaneler med mera.

Orsakerna varför Trump inte kommer att vinna denna gång

Skillnaden mot förra valet:

  1. Folk delar inte mycket ”fakenews” som tidigare och det har och göra med att folk inte delar lika mycket överhuvudtaget på sina facebook kanaler.
  2. Facebook och twitter med flera andra socialmedia kanaler har börjat ta itu med att rensa bort eller varnings stämpla fakenews.
  3. Gallupinstituten kommer att ha betydligt bättre koll på opinionerna denna gång än senaste valet i USA, tack vare ändrade mätmetoder som tar hänsyn till internetanvändarna.

 

Det går helt enkelt inte att göra samma sak en gång till. Det här var de grundläggande orsakerna varför jag trodde redan för ett bra tag sedan att Trump skulle få svårt att vinna.
Dock har den senaste tiden i och med Corona definitivt övertygat mig att han är mer eller mindre chanslös.

4. Ekonomin 

Trumps trumfkort har varit ekonomi och då brukar han visa på aktiebörsens utveckling. Jag har jämfört med hur det har gått procentuellt med de senaste presidentkandidaterna och överraskande är att börsen har utvecklats mera positivt med demokratiska presidenter. Trump har sagt i sin retorik att USA har aldrig gått bättre och hans fans har trott på honom. Nyckeln är att medelklassen tror på vad Trump säger och tittar man på hur utvecklingen för medelklassen ser ut så har det blivit bättre men den hade redan avtagit redan innan Corona slog till med full kraft.Nu när arbetslösheten slagit till med full kraft, så inser många amerikaner att åtminstone i deras fall, så har inte ekonomi blivit bättre. Man får gå tillbaka till stora depressionen för att hitta liknande arbetslöshets siffror. 

5. Vid kriser enas nationen

Ett vanligt knep är att starta ett krig och få en gemensam fiende för att få upp skraltiga opinionssiffror eller att en katastrof drabbar landet. George Bush gick från 51% till 90% i samband med 9/11 och liknande uppgångar har uppstått nu för statsministrar runt omkring i västvärlden under Corona tider. Ett stort undantag är just Donald Trump. Visserligen fick Trump en all time high med 49%, men nu är den redan nere på bottennoteringar.


Jag har funderat på varför Trump inte fick den normala injektionen, men det tror jag man kan härleda till att de andra ledarna försöker samla nationerna och sammarbeta med sina politiska motståndare för att komma ur krisen tillsammans. Trump kör på med sitt ”vinnande” koncept från valet att skylla på motståndarna och egentligen intensifiera splittringen istället för att samla nationen. Så min slutsats är att fast han skulle lyckas få ett ”heligt” krig så skulle han ändå inte kunna samla nationen. Jag tror inte ens att en super skandal för den demokratiska president kandidaten Biden skulle ändra i sak att amerikanerna vill ha bort Trump, eftersom Trump har satt en helt ny norm gällande vad en president kan göra för övertramp utan att få sparken.

Trots att Trump är skyhögt mera Googlad än Biden så tror jag att denna gång har det inte samma betydelse som det hade för 4 år sedan, av den enkla anledningen att folk vill läsa vad han har hittat på för något den senaste tiden.

 

 

 

Posted in: Funderingar, Politik, Stat