In the name of Political Correctness vs Det är bögarnas fel (delI)

Posted on mars 1, 2015

2


Inledning

Jag var på en föreläsning av hjärnforskare Marie Ryd och en av de saker som hon nämnde är en gammal sanning!

Man skall sova på saken innan man tar ett beslut

Det är vetenskapligt bevisat att man processar många saker under sömnen och det skulle många gånger vara nyttigt om man lät ens tankar bearbetas innan man uttalar sig i dagens snabba kanaler. Den här bloggposten har jag mer eller mindre funderat runt ett längre tag.
Jag var med och startade Facebook gruppen Åland Ekonomi för snart fyra år sedan och där har vi nu låtit en diskussion om flyktingpolitiken husera. Nu kan de inte säga att de inte har fått lyfta frågan! Här är orsaken varför jag anser att det har varit ok att tillåta den diskussionen.

Främlingsfientlighet

Jag har undrat över varför växer egentligen främlingsfientligheten. De enkla svaret är, om man läser vad de som är ivrigast att stoppa invandringen i deras trådar på nätet, i diskussionsforum och/eller Facebook trådar. Man kan sammanfatta det med att människor är rädda för att invandrarna kommer att sno våra jobb och samtidigt leva på bidrag och kosta vårt samhälle enorma belopp. Som hobby är de ”terrorister” och som dessutom kommer att överbefolka våra hemorter och våldta våra fruar och barn. Bara vi stoppar invandringen och flyktingmottagningen så kommer våra flesta problem vara lösta….

Halmdocks argumentation

De använder statistik för att ”bevisa” sina teorier. När de sedan argumenterar använder de något som kallas Halmdocka retoriken. Jag skall försöka illustrera hur de gör.

Jag har sett en häst och den var vit. Det betyder med andra ord att alla hästar måste också vara vita.

Eller

i byn Malexander bor det 76 innevånare och år 1999 dödades det två poliser där av bankrånare som inte hade någon koppling som helst till byn. Men för väldigt lång tid framåt kommer den byn vara hopkopplad med polismord och rent statistiskt så har 2,6% poliser blivit mördade i Malexander jämfört med 0,000051% som är rikssnittet. Polismord är bland det värsta man kan göra i ett samhälle och de har ju en jättehög procent i Malexander, så för att åtgärda problemen så utvisar vi alla 76 som bor i där.

StrawMenLogic

(De tre som gjorde detta var svenskar, en av dem visserligen adopterad från Libera vid tre års ålder av en norrländsk familj. Det som är relevant och gemensamt för dem, är att de är nynazister och polismördare. )

”Det är bögarnas fel” 

Det klart att det är mycket enklare att skylla alla fel på någon annan. Man har väl äntligen insett att bögarna är  oskyldiga och nu är det istället muslimernas fel. Och då speciellt terrororganisationen IS (Islamic State). Enligt CIA’s beräkningar är de någonstans mellan 20 000 och 31 000 stycken aktiva terrorister som hör till IS. Antalet som är muslimer och tillhör Islams religion är 1,5 miljarder människor. Det innebär att 0,0021% av muslimerna är IS krigare. Det vill säga om vi skulle ta emot ca. 50 000 muslimska flyktingar så skulle en av dessa statiskt vara IS krigare. Nu har Mariehamns stad enhälligt bestämt sig för att ta emot 20 flyktingar från Syrien. Vi kan med andra ord sova ganska gott om natten, även efter detta beslut.

Offerkoftan

I Sverige har man valt att inte diskutera med Sverige Demokraterna utan fryst ut dem i det politiska livet. Den inställningen har jag full förståelse för, men den har ett pris och i mitt tycke ett för högt pris.

Ett av problemen är att tidningar inte tar in frågeställningar runt t.ex invandringen eller censurerar dem, eftersom debatten blir så fort fylld med rasister/troll som går igång och drar sina ”bevis” (även detta fullt förståeligt att tidningarna gör så). Det gör att man många gånger ser i Facebooktrådar att ”rasisterna” har blivit tystade och skriker om censur och att det är odemokratiskt den s.k. offerkoftan. Det gör att SD äger flyktingfrågan. Ingen vågar egentligen debatera den frågan eller komma med några förslag runt flyktingpolitiken av de etablerade politiska partierna, eftersom media är på dem och anklagar dem för röstfiske.

Varför är då detta ett problem? Om man har en åsikt som inte är klockrent PK, så är det två saker som gäller både för politiker och andra människor som har tankar om flyktingpolitiken:

  1. antingen så håller man tyst med sina funderingar och då tappar debatten relevanta åsikter som är varken rasistiska eller Politiskt korrekta, enligt nuvarande definition.
  2. eller så har man funderingar/tankar runt detta som man publicerar eller kommenterar någonstans publikt och riskera att bli stämplad som rasist.

Båda två alternativen riskerar att ”tvinga” in personen till något rasdiskriminerande parti, för de har ju ändå blivit mer eller mindre stämplade som rasister.

Min funderingar

Vi måste kunna diskutera även sådant som kan trigga igång alla sorts märkliga åsikter och troll, annars kan vi inta ta tillbaka frågan och diskussionen!

I dag när vi tystar ner dialogen, fungerar det mera som att försöka släcka en brand med bensin. Vi kan helt enkelt inte använda PK kortet för att tysta diskussionerna.

 

IMG_9083

 

Nästa bloggpost är en fortsättning och kommer att handla om hur känslor påverkar våra beslut.